Noua agendă pentru competențe în Europa

2016-11-23

Șaptezeci de milioane de cetățeni europeni nu au abilități adecvate de alfabetizare, se confruntă cu dificultăți în matematică și sunt și mai mulți care nu au depinderi digitale sau au doar au abilități inadecvate în acest domeniu. Potrivit lui Csaba Sógor aceste persoane sunt cele mai vulnerabile pe piața forței de muncă a UE, iar situația lor trebuie îmbunătățită. În vară Comisia Europeană a prezentat un proiect intitulat Noua agendă pentru competențe în Europa, care a fost pe agenda din 22 noiembrie a Parlamentului European. Membrii Parlamentului European au avut întrebări specifice cu privire la planul Comisiei.


Comisia Europeană a prezentat proiectul agendei care ar oferi formare profesională pentru persoanele care nu au terminat învățământul secundar, în scopul de a avea șanse mai bune de a obține un loc de muncă. Marți seara, membrii parlamentului european au adresat întrebări Comisarului UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen.

Deputatul european UDMR Csaba Sógor a exprimat poziția Partidului Popular European (PPE) în timpul dezbaterii. El a arătat că persoanele slab calificate sunt dezavantajate pe piața muncii de azi în primul rând datorită scăderii locurilor de muncă în industrie și a creșterii nivelului de complexitate a proceselor din fabricație. Prin  îmbunătățirea șanselor acestor persoane vulnerabile, măsura este una dintre cele mai bune soluții pe care  Uniunea Europeană l-ar putea da ca răspuns la problemele sociale, de aceea PPE se angajează să sprijine această inițiativă. Csaba Sógor a elaborat că această măsură poate prezenta provocări diferite pentru statele membre ale UE, și prin urmare măsurile naționale ar trebui să se bazeze pe strategii naționale bine gândite. În această privință, deputații ar dori să vadă în mod clar ce fel de mecanism  ar folosi Comisia pentru a pune în aplicare Agenda. "Va exista o strategie bine gândită? Cum va asigura Comisia sprijinul planurilor bine gândite în locul măsurilor ad hoc?", a întrebat deputatul maghiar din România.

Membrii Parlamentului European au fost de acord că ar trebui alocate mai multe fonduri pentru dezvoltarea calificărilor cetățenilor cu o abilități limitate. În afara faptului că ar da răspunsuri la problemele sociale, această măsură ar îmbunătății competitivitatea și productivitatea economică a UE.

 "Ideea Comisiei nu este încă foarte clară, dar susținem această măsură, pentru că dacă va fi aplicată cu succes, va putea contribui în mare măsură la rezolvarea problemei șomajului de lungă durată și a altor consecințe sociale care rezultă din aceasta. Programul ar putea oferi soluții pentru o problemă cu care se confruntă mulți oameni și din România ", a spus Csaba Sógor.