Sógor Csaba privind lupta împotriva corupției în România: abuzurile ar trebui să fie sesizate și la nivel European

2016-11-22

Nu putem rămâne tăcuți văzând abuzurile de putere în lupta împotriva corupției în România – a declarat Csaba Sógor luni în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European. Deputatul european maghiar din România a arătat exemplul liceului din Târgu-Mureș, spunând că, deși opinia publică europeană adesea clasifică acțiunile statului împotriva corupției ca fiind exemplare, ar trebui să sesizeze și abuzurile.


Sógor Csaba a declarat: într-adevăr lupta împotriva corupției dă rezultate în România, iar curățirea spațiului public este un lucru foarte dezirabil. Totuși, în legătură cu cazul legat din Târgu-Mureș a adăugat: direcția anticorupție investighează un liceu catolic maghiar care funcționează într-o clădire retrocedată Bisericii Catolice conform prevederilor legilor în vigoare, deoarece se prezumă că s-au produs niște nereguli în timpul procesului de autorizare.

"În cazul în care au existat cu adevărat nereguli administrative, acestea trebuie corectate. Însă este inacceptabil ca un funcționar, care a acționat în conformitate cu legea să fie acuzat de corupție, să se pună la  îndoială bunăvoința directorului școlii, sau să se stârnească nesiguranță în rândul copiilor și a părinților" – a declarat deputatul european UDMR.

Sógor Csaba a atras atenția colegilor săi asupra faptului că se întâmplă tot mai frecvent în România ca legalitatea școlilor maghiare care funcționează în clădiri retrocedate bisericilor în timpul procesului de restituire să fie puse la îndoială. "Comunitatea maghiară din România speră că acest lucru nu este doar un instrument folosit de unii pentru a inversa procesul de restituire" – a declarat deputatul european.