Membrii Parlamentului European susțin crearea unui mecanism care garantează democrația și statul de drept
Membrii Parlamentului European au solicitat Comisiei Europene să instituie un mecanism obligatoriu care să garanteze democrația, statul de drept și a drepturile fundamentale ale omului în statele membre. Deputatul maghiar din România Csaba Sógor a declarat: aceasta poate fi cea mai mare contribuție practică a Parlamentul European în vederea dezvoltării unui cadru care permite Uniunii Europene să oblige Statele Membre să respecte Criteriile de la Copenhaga – inclusiv asigurarea drepturilor minorităților naționale – și după aderarea la UE.
In timpul sesiunii plenare de marți, 25 octombrie a Parlamentului European deputații europeni au dezbătut și votat raportul conținând recomandări adresate Comisiei referitoare la crearea unui mecanism al UE pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale. În opinia deputatului european UDMR Csaba Sógor punerea în aplicare a unui astfel de mecanism ar fi un pas important și în reprezentarea intereselor maghiarilor din Transilvania. "Susțin introducerea acestui mecanism de monitorizare și cred că este foarte important că am reușit să includem referiri la minoritățile naționale în forma finală a documentului" – a explicat el.
La inițiativa lui Csaba Sógor documentul adoptat conține un și un alineat care precizează că 8% dintre cetățenii europeni aparțin unei minorități naționale și 10% dintre ei vorbesc o limbă regională sau minoritară, dar nu există un cadru legislativ la nivel European care să garanteze drepturile minorităților naționale. La propunerea deputatului european raportul adoptat face referire la documentele Consiliului Europei privind protecția minorităților și subliniază că egalitatea de tratament nu este un privilegiu, ci un drept fundamental al minorităților.
”Teoretic nu ar fi nevoie de acest mecanism, deoarece în timpul negocierilor de aderare statele candidate se angajează să garanteze drepturile fundamentale ale omului, inclusiv drepturile minorităților și după aderare. În practică însă, după aderare în multe cazuri se poate constata un regres, iar rapoartele de monitorizare ale Consiliului Europei sau deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului nu au un fel de consecințe nici ele fără un mecanism cu caracter obligatoriu – a arătat Csaba Sógor în timpul dezbaterii din plen, subliniind necesitatea punerii în aplicare a unui astfel de mecanism, și adăugând: ”Pentru că se teme de reacțiile Statelor Membre, UE nu a abordat deloc încălcările evidente ale drepturilor minorităților naționale, care din păcate sunt destul de comune în Europa. Noi sperăm că acest mecanism va fi începutul unei noi ere bazate pe principiul conform căreia cetățenii UE trebuie să beneficieze de aceleași drepturi în întreaga Uniune."