Csaba Sógor în PE despre folosirea simbolurilor comunităților minoritare în România

2016-10-04

Guvernul continuă să restricționeze folosirea simbolurilor pentru comunitățile minoritare – a spus Csaba Sógor în plenul Parlamentului European luni, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg din 3 octombrie. 


Deputatul european UDMR a explicat colegilor modul în care ambasadorul Statelor Unite în România a putut simți pe propria piele ce înseamnă acest lucru când în presa română a apărut o fotografie cu el și liderii administrației locale și județene din Covasna ținând steagul secuiesc.
"Fotografia a iscat un real scandal în mass-media din România, iar Ministerul Afacerilor Externe a emis a declarație privind necesitatea luării în considerare a sensibilităților legate de acest subiect" - a explicat Csaba Sógor. Deputatul european a arătat că nu toate comunitățile și regiunile din țară provoacă scandal prin folosirea simbolurilor, multe regiuni au steaguri proprii pe care le pot folosi în mod liber. Autoritățile române restricționează numai folosirea drapelului secuiesc, un simbol al comunității maghiare din România.
În opinia lui Csaba Sógor acest lucru se numește discriminare, chiar dacă o facem în numele considerării unor sensibilități. El a reamintit colegilor săi din Parlamentul European și modul în care o instanță din România a interzis folosirea termenului Ținutul Secuiesc ca denumire a unei destinații turistice. "Cu alte cuvinte, este interzis să numim o regiune așa cum localnicii o numesc de sute de ani. Ar putea fi oare acest lucru un subiect sensibil la nivel european? – a întrebat Csaba Sógor.