Dumping social sau protecționism?

2016-09-14

Există riscul ca companiile din Europa Centrală și de Est să fie înlăturate de pe piețele din vestul Uniunii dacă avantajul lor competitiv constând în forța de muncă mai ieftină ar înceta să existe. În opinia deputatului european Csaba Sógor companiile românești care își desfășoară activitatea în străinătate ar putea fi afectate negativ de eforturile de nivelare a prețurilor serviciilor, din ce în ce mai populare în cadrul Uniunii Europene și în unele state membre.


În acest sens, miercuri, 14 septembrie, Parlamentul European a adoptat un raport intitulat Dumpingul social în Uniunea Europeană. Deputatul european UDMR Csaba Sógor a votat împotriva raportului, deoarece a considerat că acesta nu favorizează interesele companiilor românești care își desfășoară activitatea în străinătate, sau a angajaților acestora.

Un procent din forța de muncă de pe piața europeană, aproape 2 milioane de persoane, lucrează în străinătate, cei mai mulți dintre aceștia în industria construcțiilor, în agricultură, transporturi sau în sectorul financiar. Astfel, există și multe companii românești care datorită prețurilor mai mici legate de forța de muncă mai ieftină obțin contracte în afara țării noastre. Ultimele demersuri ale Comisiei europene, susținute de mai multe țări din Europa de Vest par să aibă ca scop eliminarea acestor diferențe.

În opinia deputatului european Csaba Sógor toate statele membre sunt de acord că UE trebuie să intervină împotriva muncii ilegale și în cazul altor nereguli legate de respectarea reglementărilor în vigoare, dar în același timp ar trebui să respecte și valorile fundamentale ale pieței unice, cum ar fi libera de mișcare a lucrătorilor și libertatea de stabilire și de prestare a serviciilor. "În anii 2000 țările din Europa Centrală și de Est s-au alăturat unei Uniuni Europene bazate pe o piață unică deschisă și competiție liberă, unde companiile lor au fost obligate să concureze cu companii vest-Europene cu un avantaj imens în termeni de tehnologie și de capital. Ceea ce vedem azi însă este că mai multe state membre vechi urmăresc formarea unei piețe unice care să opereze doar în avantajul lor" – a declarat Csaba Sógor în timpul dezbaterii.