O țigară din zece este vândută ilegal în UE

2016-06-08

Țigările de contrabandă și produsele ilegale de tutun costă statele membre ale Uniunii Europene aproximativ zece miliarde de euro pe an în taxe neplătite. Pe lângă efectul economic, acest fenomen subminează politicile de sănătate publică și încalcă reglementările UE privind producția, distribuția și vânzarea tutunului - a declarat deputatul european Csaba Sógor.


Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (CCCT) a intrat în vigoare în 2005, ca măsură de contracarare a răspândirii dramatice a produselor de tutun. În 2012 a fost adoptat protocolul FTC, care are ca scop oprirea comerțul ilegal de tutun. În data de 7 iunie a acestui an, în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg deputații europeni au aprobat ratificarea documentului. 

Deputatul european UDMR Csaba Sógor a fost raportorul din umbră a documentului în numele Partidului Popular European. În opinia sa acest protocol reprezintă un răspuns eficient la fenomenul contrabandei cu țigări, oferind un regim global cuprinzător de monitorizare, detectare și sancționare.

Statele membre au un venit anual de peste 90 de miliarde de euro din taxe, obținut din comercializarea legală a tutunului. Pierderea de 10 miliarde înseamnă că o țigară din zece este  vândută ilegal. "Tutunul de contrabandă este vândut fără semnele de avertizare asupra riscului pe care îl reprezintă tutunul pentru sănătate și nu descurajează tinerii de la fumat" – a explicat Csaba Sógor celelalte consecințele ale acestui fenomen. Acesta crede că supravegherea lanțului de aprovizionare este importantă nu numai pentru combaterea comerțului ilegal, dar și pentru reducerea fumatului.
 
Protocolul CCCT va avea caracter obligatoriu dacă va fi adoptat cel puțin 40 de state. UE poate deveni un membru al Convenției, chiar dacă nu toate statele membre UE au ratificat-o. În prezent 16 țări au adoptat protocolul la nivel mondial, dintre care 5 sunt state membre ale UE: Austria, Spania, Portugalia, Franța și Letonia. Marea Britanie, Irlanda, Germania, Olanda și Lituania și-au exprimat deja intenția de a se alătura acestuia. Csaba Sógor susține că ratificarea de către UE a convenției ar constitui un exemplu pentru acele state membre care încă nu s-au alăturat ratificării. Din moment ce o mare parte din tutunul de pe piața neagră provine din afara UE, este nevoie de o cooperare internațională puternică și stabilă și un cadru legal internațional pentru a contracara în mod eficient problema – a declarat deputatul european.