Sógor: Raporturile Uniunii Europene ar trebui să se concentreze mai mult pe minoritățile naționale

2016-06-20

Raporturile Uniunii Europene se concentrează mai mult pe problemele imigranților decât pe cele ale minorităților naționale autohtone din Europa – a declarat Csaba Sógor în cadrul audierii comisiei Parlamentului European pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) privind situația drepturilor fundamentale ale omului în Uniunea Europeană în 2015. La audierea publică din 16 iunie Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și-a prezentat raportul pentru anul 2016 iar Comisia Europeană raportul pe anul 2015 privind aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.


Csaba Sógor și-a exprimat indignarea cu privire la raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale din care rezultă că că datele disponibile sunt incomplete și insuficiente pentru a se putea măsura discriminarea împotriva minorităților naționale. Faptul că interesul față de drepturile minorităților naționale a scăzut nu se datorează absenței unor date concrete, ci este mai degrabă rezultatul lipsei voinței politice – a concluzionat acesta. 

Deputatul european UDMR a adăugat: raportul Comisiei din 2015 este primul care menționează integrarea și acceptarea socială a persoanelor aparținând minorităților naționale, iar raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale subliniază faptul că două treimi dintre europenii intervievați sunt de părere că discriminarea etnică sau de altă natură este un fenomen des întâlnit în Europa.

Având în vedere acest lucru, Sógor a subliniat necesitatea dezvoltării unui mecanism pentru garantarea efectivă a drepturilor fundamentale. ”Unele state membre refuză să recunoască existența minorităților naționale, altele au politici anti-minoritare, iar unele doar se prefac că protejează aceste comunități vulnerabile. O soluție pentru această problemă ar fi ca Uniunea Europeană să nu mai aplice standarde duble, ci să solicite statelor membre îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga stabilite pentru statele candidate" - a subliniat deputatul european. 

Scopul audierii publice - ce va fi una dintre bazele raportului anual la PE cu privire la situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană - este să contribuie la o protecție mai eficientă a drepturilor cetățenilor Uniunii.  de altfel, în data de 8 septembrie 2015, PE a adoptat o decizie privind necesitatea unui mecanism eficient pentru garantarea protecției drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană atât la nivel instituțional - UE cât și național. Discriminarea, excluderea socială și violența împotriva grupurilor și comunităților vulnerabile au loc zilnic în ciuda reglementărilor UE, internaționale și naționale.