O relație consolidată între China și Uniunea Europeană

2016-07-06

Prietenii noștri din China trebuie să înțeleagă că Uniunea Europeană poate să mențină relații foarte strânse doar cu regiunile unde libertatea de exprimare este o valoare incontestabilă – a declarat miercuri Csaba Sógor la Strasbourg în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, unde deputații europeni au dezbătut noua strategie a UE privind relațiile cu China. Deputatul european UDMR și-a exprimat speranța conform căreia Comisia Europeană va urmări acest principiu atunci când va pune în aplicare noua strategie.


Csaba Sógor a salutat consolidarea relațiilor dintre China și UE printr-un acord care vizează numeroase domenii importante precum economia, cultura sau cercetarea. "Am constatat cu bucurie că strategia nu uită să includă nici celelalte aspecte importante, cum ar fi drepturile fundamentale ale omului, statul de drept, sau sfera civilă. Textul îndeamnă China să elibereze prizonierii politici și să respecte drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale, printre altele, în regiunile din Tibet și Xinjiang”, a subliniat deputatul european, fiind de părere că Uniunea Europeană poate consolida relațiile cu China doar în cazul în care acest proces implică și îmbunătățirea situației drepturilor omului în China.

Csaba Sógor a reamintit colegilor săi că Dalai Lama a sărbătorit 81 de ani în data de 6 iunie. Sanctitatea Sa, un simbol al înțelepciunii și al compasiunii și pentru europeni, a trăit în exil în India timp de peste 50 de ani. Cu toate acestea, el continuă să militeze pentru rezistență non-violentă, singura cale pe care o crede posibilă către dobândirea autonomiei pentru poporul său.

"Tăcerea este uneori cel mai bun răspuns, spune Dalai Lama. Sper totuși, că atunci când li se oferă posibilitatea să vorbească despre situația drepturilor omului în Tibet, colegii mei din Parlamentul European nu vor opta pentru tăcere. Acesta ar fi cel mai potrivit gest pentru a ne arăta respectul pentru eforturile depuse de Sanctitatea Sa” – a declarat deputatul european.