Ar trebui diminuate inegalităţile de venit în Uniunea Europeană
În ţara din care provin, 70% dintre angajaţi câstigă sub 380 euro net lunar. Ceea ce în Europa de Vest înseamnă un trai decent al clasei de mijloc, în Europa de Est înseamnă o viață de lux - a atras atenția asupra inegalităților sociale existente la nivelul UE Csaba Sógor în Parlamentul European.
Miercuri, la Strasbourg euro-deputații au dezbătut cum și prin ce modalități se poate ajunge la diminuarea inegalităților veniturilor și ale condițiilor de trai în UE - o problemă din ce în ce mai accentuată. Cu prilejul publicării statisticii OECD în acest domeniu în Parlament a avut loc o dezbatere cu titlul Lupta împotriva inegalităților pentru stimularea creșterii economice sustenabile și inclusive în UE, care a atras atenția asupra faptului alarmant că, potrivit statisticilor inegalitățile au atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). În cadrul dezbaterii, mai mulți euro-deputați au susținut că acest fenomen nu este doar unul politic și social, purtând, de asemenea, aspecte economice, creșterea PIB-ului Uniunii este afectată în mod negativ. Prin întrebarea formulată către Comisie pe aceasta temă deputații au vrut să afle ce măsuri intenționează aceasta să ia pentru normalizarea situației.
În cursul dezbaterilor Csaba Sógor a menționat că consecințele dureroase ale acestei inegalități sunt resimțite mai ales în statele membre din Europa de Est, unde rata de economii este extrem de scăzută datorită veniturilor mici. Politicianul a mai adăugat că, potrivit unui studiu recent realizat, există diferențe notabile chiar și în regiunea Europei Centrale și de Est, de exemplu în timp ce în Austria valoarea medie a economiilor este de 39 400 de euro, în Republica Cehă este de 10.900 euro, în Slovacia de 8000 euro, iar în România numai de 2.600 euro. În opinia sa, în aceste condiții chiar și noțiunea clasei de mijloc trebuie reinterpretată în această regiune.
În motivarea sa, politicianul mai arată că creșterea consumului este un aspect primordial pentru creșterea economică, însă nivelul scăzut al veniturilor limitează extinderea serviciilor și perspectivele de creștere ale întreprinderilor mici și mijlocii.
"Viitorul Europei depinde în mare măsura de faptul dacă diferențele de venit existente vor fi sau nu reduse atât între statele membre cât și la nivelul fiecărui stat în parte" - a explicat europarlamentarul, care a subliniat că, prin urmare, o politică de coeziune puternică este esențială.
Csaba Sógor a concluzionat că fondurile UE ar trebui asigurate și după 2020 și că menținerea resurselor destinate statelor membre în curs de dezvoltare este foarte importantă pentru ca să se asigure în continuare un ritm de dezvoltare decent.