Csaba Sógor despre stigmatizare colectivă în afara și în statele membre ale UE

2016-05-13

Dacă un stat face referiri la minoritățile sale autohtone ca la organisme străine atunci acest lucru poate conduce la tensiuni sociale - a afirmat Csaba Sógor la Strasbourg cu ocazia   dezbaterilor privind situația tătarilor din Peninsula Crimeea.  Europarlamentarul a atras atenția și asupra faptului că, din păcate, stigmatizarea colectivă nu este străină nici de Uniunea Europeană.


Decizia Curții Supreme din Crimeea, care declară că Comunitatea tătarilor din Crimeea - Majlis-ul este un grup extremist, s-a aflat și pe agenda europarlamentarilor. Potrivit Ministerului Justiției din Rusia, asociația care reprezintă interesele minorității tătare, se află pe lista organizațiilor extremiste religioase și sociale. 

Europarlamentarii au adoptat o hotărâre prin care cer Rusiei să retragă urgent decizia care stigmatizează întreaga comunitate tătară din Crimeea. Parlamentarii au atras atenția asupra faptului că Rusia este obligată prin  tratatele internaționale  să protejeze  cetățenii  din Crimeea și să respecte drepturile omului, folosirea unui dublu standard împotriva oricărei comunități fiind inacceptabilă. În opinia lui Csaba Sógor această măsura ne arată clar în ce direcție se îndreaptă politica rusă. „Întreaga  minoritate tătară din Crimeea a fost etichetată în mod colectiv ca fiind extremiști și o sursă de amenințare pentru Rusia. În același timp, conducerea rusă solicita mai multe drepturi pentru rușii din partea de est a Ucrainei” - a arătat europarlamentarul, care consideră că măsurile Rusiei împotriva tătarilor din Crimeea discreditează  măsurile acesteia în privința rușilor din Ucraina.

Europarlamentarul a mai adăugat „ Ar trebui să ne opunem oricărei tentative a vreunui stat de etichetare colectivă a unei minorități naționale autohtone ca extremiști. Din păcate, astfel de încercări au avut loc și în Uniunea Europeană. Noi trebuie să condamnăm ferm orice astfel de tentative.”