Csaba Sógor: UE ar trebui să facă posibilă difuzarea conținuturilor pe bază geografică
Restricționarea emisiunilor la granițele statelor membre este un concept total depășit – a declarat Csaba Sógor în Parlamentul European miercuri, în cadrul dezbaterii privind strategia în domeniul pieței digitale unice. În opinia eurodeputatului UDMR, în ciuda intereselor de afaceri, este inacceptabil ca în lumea de astăzi, cu toate posibilitățile oferite de tehnologia existentă, cetățenii nu pot vizualiza evenimentele sportive în limba în care vor, nici în cazul în care sunt abonați la serviciile furnizorului media în cauză.
Inițiativa Comisiei Europene privind piața digitală unică, prezentă acum un an, include acțiuni în 16 domenii diferite. Obiectivul este de a elimina obstacolele de natură teritorială cu care se confruntă întreprinderile online. UE dorește să creeze o piață unde oamenii pot cumpăra online din străinătate, iar companiile pot vinde produsele și serviciile lor pe întregul teritoriu al UE, indiferent de locația unde își au sediul. Piața digitală unică ar garanta cetățenilor europeni nu doar posibilitatea de a efectua apeluri telefonice din întreaga Europă fără a plăti tarife de roaming dar și accesul la servicii, muzică, filme și evenimente sportive, fără restricții geografice. Comisia estimează că eliminarea acestor obstacole ar crește PIB-ul european cu 415 de miliarde de euro.
Csaba Sógor a subliniat importanța uneia dintre aceste 16 acțiuni, și anume eliminarea restricționării conținuturilor difuzate pe bază geografică. În opinia sa, ideea că anumite programe pot fi difuzate numai pe teritoriul unui anumit stat membru este un concept depășit. "Fără îndoială, țările din UE ar trebui să formeze o piață digitală unică, generația tânără nici nu înțelege cum putem vorbi despre o piață unică fără aceasta" – a subliniat deputatul european. În opinia sa, restricționarea geografică a conținuturilor conduce la nemulțumirea consumatorilor și la fragmentarea pieței interne, prin urmare, este necesară introducere unor măsuri suplimentare care să facă posibilă accesul la conținuturi indiferent de granițe.