Politica unui stat privind minoritățile dobândește valoare de model doar în cazul în care însăși minoritățile o apreciază astfel
Comitetul de monitorizare a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare trebuie să acorde maximă atenție propunerilor și sugestiilor organizațiilor de reprezentare ale minorităților dintr-un anume stat membru.
Conform lui Csaba Sógor, doar astfel poate fi conturată o imagine clară în raportul în curs privind aplicarea Cartei în România. Această opinie a eurodeputatului a fost susținută la grupul de lucru privind minoritățile naționale a Parlamentului European la Strasbourg în data de 12 mai în prezența domnului Sixto Molina, secretar-șef al direcției de monitorizare a Cartei.
Csaba Sógor a atras atenția asupra faptului că tocmai cu o zi în urmă reprezentanții organizațiilor minorității maghiare din România au purtat discuții despre aplicarea prevederilor Cartei în România cu experții Consiliului Europei.
Exprimându-și dezamăgirea privind regresul în domeniul implementării drepturilor lingvistice în România, Csaba Sógor a declarat că în cadrul verificării implementării Cartei trebuie luate în considerare pe deplin opiniile organizațiilor minorităților, opinii care de foarte multe ori sunt diametral opuse celor prezentate de autoritățile statului, și că politica a unui stat privind minoritățile dobândește valoare de model numai dacă însăși minoritatea respectivă o apreciază astfel.