Muncitorii din Europa de Est dezavantajați prin introducerea principiului remunerării egale?

2016-03-09

Muncitorii din Europa de Est ar putea fi dezavantajați dacă propunerea Comisiei Europene ar fi adoptată - susțin unii membri ai Parlamentului European despre propunerea Comisiei de a modifica directivca privind lucrătorii detașați, în vigoare din 1996. În opinia deputatului european Csaba Sógor proiectul propus de Comisie ar afecta în mod negativ nu numai antreprenorii care desfășoară activități în străinătate ci și competitivitatea Europei.


Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Marianne Thyssen a prezentat un raport privind modificările propuse la directivă în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din 8 martie. În conformitate cu documentul elaborat de Comisie, directiva în vigoare din 1996 ar trebui revizuită pentru combaterea abuzurilor, fraudelor și a dumpingului social. Astfel, Comisia propune ca persoanele care efectuează aceeași muncă în aceeași țară ar trebui să primească remunerare egală. Deși propunerea sună bine, un număr de deputați sunt sceptici, considerând că aceasta ar putea avea un efect negativ asupra libertății de furnizarea a serviciilor transfrontaliere.

 "Nu cred că modificarea directivei privind detașarea lucrătorilor se justifică înainte ca termenul limită de transpunere a directivei privind asigurarea respectării aplicării acesteia să fi expirat și înainte ca efectele sale să poată fi resimțite: măsuri noi ar trebui luate doar după ce s-a asigurat că legislația existentă - aplicată și controlată în mod corespunzător - nu este suficientă. Eu cred că acest lucru este valabil mai ales pentru cazul de față, atunci când avem de-a face cu principiile de bază ale pieței unice: libertatea de circulație și libertate de a presta servicii transfrontaliere. Ar trebui să fim extrem de precauți ca în eforturile noastre de a lupta împotriva abuzurilor și a fraudei pentru ca să nu creăm  bariere birocratice și de altă natură în fața mobilității forței de muncă și, în cele din urmă, a competitivității europene",  a declarat Csaba Sógor.

Următorul pas este dezbaterea propunerii Comisiei în Parlamentul European.