La nouă ani după aderarea la UE încă nu există un cadru legislativ pentru protecția minorităților în România

2016-02-03

România încă nu a aprobat legea privind minoritățile naționale adoptată de guvern în 2005, înainte de aderarea la UE - a subliniat Csaba Sógor în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European de miercuri după-amiază de la Strasbourg.


Deputatul european UDMR și-a exprimat opinia în legătură cu raportul privind progresul Serbiei în calea spre aderarea UE. În opinia lui Csaba Sógor obiectivul în timpul negocierilor de aderare cu această țară ar trebui să fie de a stabili un mecanism permanent care ar putea constitui un cadru irevocabil pentru provincia Voivodina în consolidarea consiliilor naționale și reglementarea necesară în toate domeniile pe care organizațiile legitime ale minorităților le consideră importante pentru viitorul comunitățile lor. Potrivit lui Csaba Sógor exemplul din Kosovo ne arată ce consecințe teribile poate avea dacă un stat nu acordă atenție nevoilor unei comunități minoritare autohtone.

Sógor a spus în plenul PE: experiența ne arată că după ce o tară a devenit stat membru realizările făcute în domeniul relațiilor dintre majoritate și minoritate pot regresa, așa cum s-a întâmplat în cazul României și a Slovaciei. Din acest motiv, deputatul european UDMR consideră că este important ca angajamentele făcute de statele candidate cu privire la protecția minorităților să fie îndeplinite înainte de aderare. Ca un exemplu, el a menționat că  România încă nu a adoptat legea privind minoritățile naționale aprobată de guvern în 2005, cu doi ani înainte de aderare, iar UE nu poate cere acum aplicarea acesteia.