Minoritatea turcă din Grecia inexistentă?

2016-03-03

O acțiune de protest a precedat o conferință găzduită în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles de către deputatul european UDMR Csaba Sógor privind minoritatea turcă din Grecia. Înainte de evenimentul intitulat Libertatea de asociere în Grecia - o lacună în standardele europene în domeniul drepturilor minorităților trei membri de extremă dreapta ai PE și-au exprimat în mod vehement opinia conform căreia nu există nici o minoritate turcă în Grecia. În cadrul conferinței Csaba Sógor a arătat cum astfel de manifestări  doar exemplifică cât de reale sunt problemele din Grecia.


"Noi suntem responsabili pentru fiecare cetățean european. Este foarte lăudabil când Uniunea Europeană se angajează pentru drepturile minorităților din lume, dar acest demers trebuie să înceapă acasă" - a explicat Sógor, adăugând că, deși legile diferă de la stat membru la stat membru, problemele minorităților sunt similare în toată Europa. Potrivit lui, cele mai multe temeri istorice ale comunităților majoritare și minoritare sunt comune, dar în loc să le rezolvăm le transmitem generațiilor mai tinere.

"Nu putem decât să atragem constant atenția constant asupra problemelor și să avem încrederea că statele europene vor înțelege că tensiunile se vor diminua dacă problemele comunităților minoritare sunt auzite și soluționate" – a spus deputatul european, după care statele membre ar trebui încurajate să se conformeze recomandărilor existente ale Consiliului Europei și să respecte angajamentele asumate cu privire la protecția minorităților. Este nevoie de un cadru legislativ de nivel european privind protecția minorităților. Deputatul european UDMR a subliniat, de asemenea, importanța societății civile în disiparea fricii istorice și asigurarea aplicării legilor existente.