Kosovo este cu un pas mai aproape de aderarea la UE

2016-01-21

Acordul de Stabilizare și Asociere dintre Uniunea Europeană și Kosovo va intra în vigoare după ce Parlamentul European a votat această propunere în 21 ianuarie ac. În opinia deputatului european UDMR Csaba Sógor acordul abordează problemele legate de protecția minorităților doar în termeni generali, ceea ce nu este suficient, așa cum arată experiențele de până acum.


Consiliul European a aprobat Acordul de Stabilizare și Asociere dintre UE și Kosovo la 22 octombrie 2015, semnarea având loc pe data de 27, la Strasbourg. Parlamentul Republicii Kosovo a ratificat documentul în 2 noiembrie. Cu votul de joi a Parlamentului European procedura este completă, documentul intrând în vigoare. Acest lucru aduce Kosovo cu un pas mai aproape de aderarea la UE.

Documentul stabilește o relație contractuală între Kosovo și UE care prevede noi forme de dialog politic consolidat, o cooperare mai strânsă în domeniul comerțului și noi forme de colaborare. Acordul conține prevederi cu privire la mai multe domenii cum ar fi: consolidarea principiilor democratice și a drepturilor omului și cooperarea în domeniul educației, a energiei, a mediului, a justiției și a afacerilor interne.

"Mă alătur celor care încurajează cele cinci State Membre ale UE, inclusiv țara mea România, care încă nu au recunoscut Republica Kosovo, să facă acest pas" – a declarat deputatul european UDMR Csaba Sógor. El a subliniat că integrarea europeană reușită a țărilor din Balcanii de Vest va fi posibilă doar dacă acestea oferă un răspuns adecvat la problema minorităților etnice autohtone de pe teritoriile lor, fapt pentru care ar fi nevoie și de elaborarea unui set de criterii clare cu caracter obligatoriu.

"Putem constata neajunsuri în aplicarea legislației privind protecția minorităților în statele membre ale Uniunii Europene, angajamentele generale nu sunt respectate, iar UE nu vrea să joace niciun rol în această privință, în ciuda faptului că acest lucru afectează 40 de milioane de cetățeni ai UE” – a subliniat Sógor. El a adăugat: albanezii din Kosovo știu exact ce înseamnă să fii în minoritate, și este acum rândul lor să ofere condiții de co-existență rezonabile  minorității sârbe din Kosovo.