PE îndeamnă creșterea numărului de femei antreprenori în UE

2016-01-20

Membrii Parlamentului European s-au pronunțat pentru creșterea procentului femeilor în rândul antreprenorilor. În 2012 doar 31 la suta dintre întreprinzătorii din Uniunea Europeană au fost femei – spune raportul adoptat de deputații europeni la Strasbourg în această săptămână.



Comisia Parlamentului European pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen a elaborat un raport cuprinzător despre factorii externi care împiedică femeile în implicarea în activități antreprenoriale. Documentul subliniază că numărul femeilor antreprenori este scăzut în UE și că acest lucru prezintă o oportunitate pentru creștere și dezvoltare. În același timp, raportul încurajează statele membre să recunoască contribuția femeilor antreprenori la dezvoltarea economică și obstacolele pe care acestea le întâmpină în activitatea lor. 

În opinia deputatului european UDMR Csaba Sógor documentul îndeamnă pe bună dreptate regiunile și statele membre să elaboreze strategii specifice pentru a promova o cultură antreprenorială în rândul femeilor, și să adopte programe menite să încurajeze femeile-antreprenor. "Pentru a putea crește participarea femeilor pe piața muncii trebuie să promovăm un echilibru sănătos între muncă și viața de familie" – a explicat deputatul european, care crede că serviciile de îngrijire a copilului accesibile și de calitate ar fi un pas înainte în acest sens. În opinia sa, este de asemenea important să se includă antreprenoriatul în curicula universitară, în special în specializările alese de tinerele femei: acest lucru ar stimula antreprenoriatul și ar ajuta în crearea unui nou mediu de afaceri.

Totodată raportul Parlamentului European constatată cu îngrijorare că, probabil din cauza stereotipurilor sociale, femeile au tendința de a se subestima în acest domeniu. Deputații europeni a propus elaborarea unui program pentru contracararea acestui fenomen.