Seminar despre situația de pășunilor cu arbori în PE

2015-11-19

Reprezentanții sferei civile și a celei profesionale au cerut ca termenul de pășuni cu arbori să fie recunoscut și inclus în directivele europene. Experții spun că pășunile cu arbori sunt o modalitate de exploatare a terenurilor, utilizată de mai multe secole și că ar trebui incluse în Programul de Dezvoltare Rurală al Politicii Agricole Comune (PAC) pentru valorile sale ecologice, culturale și istorice.


Asociația Pogány-Havas (România), împreună cu Forumul European pentru Conservarea Naturii și Pastoralism (EFNCP) și Birdlife Europa au organizat evenimentul găzduit de deputații europeni Csaba Sógor (România), Clara Aguilera (Spania) și Catherine Bearder (Marea Britanie). Lectorul universitar de la Universitatea Sapientia Hartel Tibor a vorbit despre aspectele profesionale ale problemei dintr-o perspectivă Transilvăneană.

Participanții la eveniment au conclus că pășunile cu arbori sunt un habitat și un mod de utilizare a terenurilor utilizat de mai multe secole în cultura țărănească tradițională din Transilvania, de exemplu. Arborii au jucat un rol important în activitățile agricole ale acestor comunități locale, în mod direct (ca o sursă de substanțe nutritive prin fructele lor, prin frunze sau prin lemn) și indirect (prin asigurarea umbrei pentru animale în timpul pășunatului și prin alimentarea solului cu frunzele lor).

Deputatul european UDMR Csaba Sógor a spus în timpul evenimentului: fânețele montane sunt printre cele mai bogate comunități de plante din Europa, care au nevoie să fie protejate. El a cerut factorilor de decizie europeni  să re-dezbată situația pășunilor cu arbori  în pofida faptului că statele membre au și ele o marjă de manevră în această chestiune: "Oamenii din Transilvania s-au învățat să folosească beneficiile oferite de PAC și să acționeze în conformitate cu reglementările acesteia. Cu toate acestea, credem că este foarte important ca și factorii de decizie politică din UE să respecte preocupările locale de mediu. Este nevoie de modificarea directivelor astfel încât acestea să recunoască termenul de pășune cu arbori, în scopul protejării echilibrului ecosistemelor agricole”, a spus acesta.