Csaba Sógor în Parlamentul European: Stigmatizarea colectivă a unei comunități și manipularea mass-mediei nu facilitează dialogul

2015-12-15

Stigmatizarea colectivă a unei comunități va împiedica dialogul și discuțiile pe teme importante, despre care s-a discutat prea puțin  până acum în România - a declarat Csaba Sógor luni seara, în timpul sesiunii plenare din luna decembrie a Parlamentului European de la Strasbourg. 


Deputatul european UDMR a subliniat în discursul său: comunitatea maghiară din România a luat la cunoștință cu stupoare faptul, că autoritățile române acuză un întreprinzător dintr-un oraș mic, liderul local al unei organizații de extremă-dreapta, cu atentat terorist, în ciuda faptului că la percheziția locuinței sale au găsit doar niște petarde. "În așteptarea deciziei instanțelor putem remarca că isteria generată de mass-media pe acest subiect țintește toată comunitatea maghiară din România" - a subliniat acesta. Csaba Sógor a adăugat: comunitatea maghiară - dar și o parte din jurnaliștii români simt că scopul real este de a crea tensiune interetnică, pentru care, în contextul amenințărilor din Europa, e mai mult decât suficient să menționăm cuvântul terorism.

Deputatul european a subliniat: Stigmatizarea colectivă a unei comunități va împiedica dialogul și discuțiile pe teme importante, despre care s-a auzit prea puțin  până acum în România, cum ar fi dreptul la folosirea limbii materne, încălcarea dreptului de a utiliza simbolurile comunității, aplicarea selectivă a legislației din domeniul educației sau oprirea procesului de restituire a proprietăților naționalizate în era comunistă. "Este nevoie de un dialog real în România între majoritate și minoritate despre aceste subiecte. Nu avem nevoie însă de manipularea mass-mediei și de  stigmatizarea colectivă a unei comunități" - a declarat Sógor.