Csaba Sógor: Politica de dezvoltare nu înseamnă doar un act umanitar

2015-12-03

Politica internațională de dezvoltare este departe de a fi o acțiune umanitară, o dezvoltare economică rapidă și un nivel mai ridicat de trai este în interesul cetățenilor europeni - a subliniat Csaba Sógor, la ședința Parlamentului European privind anul european pentru dezvoltare. 


Scopul inițiativei intitulate Anii Europeni este de a atrage atenția asupra unor probleme existente, respectiv de a încuraja dezbaterile publice și dialogul cu privire la anumite aspecte. 2015, anul de parteneriat și sprijin în dezvoltare, a fost primul an european care se concentrează asupra acțiunilor externe ale UE și asupra angajamentului global al Uniunii.
Deputatul european UDMR Csaba Sógor a declarat în timpul dezbaterii că "putem fi siguri de importanța politicii de dezvoltare, în special din perspectiva fenomenului de migrație și a conferinței privind schimbările climatice de la Paris." În opinia sa, dezvoltarea unei țări este de neconceput în condițiile în care sute de mii de cetățeni cu vârstă aptă pentru muncă, decid în favoarea emigrării permanente. "Consecințele negative ale migrației se resimt în special în aceste țări, iar dezvoltarea poate fi doar una greoaie și nesigură din cauza emigrării masive" - a subliniat deputatul european și a adăugat: acesta este motivul pentru care stabilizarea zonelor de conflict și stoparea migrației este o măsură extrem de importantă Csaba Sógor a spus: acești oameni ar putea reprezenta speranța, că într-o zi, țările vizate de politica de dezvoltare nu vor mai avea nevoie de sprijinul Uniunii Europene.