Problema închisorilor CIA trebuie investigată și în România
România nu facilitează investigarea presupuselor activități ilegale de detenție și tortură ale Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA) desfășurate pe teritoriu european – au conclus marți membrii Comisiei Parlamentului European pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), care au investigat această chestiune în decursul lunii septembrie. Csaba Sógor a declarat: nimeni nu poate fi absolvit de această răspundere.
În data de 13 octombrie Comisia LIBE a organizat o audiere publică pe tema anchetei privind presupusele activități ale CIA de transport și detenție a deținuților în țările europene. Investigațiile privind acest program secret demarate acum un deceniu au conclus că agenția de informații din SUA a menținut închisori ilegale în Polonia (2002-2003), România (2003-2005) și Lituania (2005-2006) în clădiri puse la dispoziția lor de către statele în cauză. Date, rapoarte, fotografii, și sute mărturii sprijină aceste declarații. Recent, Statele Unite ale Americii au admis existența acestor activități ilegale. Așa-numitul raport Dianne Feinstein, publicat în decembrie 2014, a fost primul raport oficial care atestă, că CIA, în urma atacurilor teroriste din 2001, a torturat deținuți în facilități secrete din Europa și Asia.
Parlamentul European a condamnat în mai multe rânduri activitățile de extrădare extraordinară și programul de detenție secretă ale CIA pentru faptul că s-au folosit metode de interogare care încalcă drepturilor omului, și a solicitat statelor membre să investigheze acuzațiile privind existența acestor închisori secrete pe teritoriul lor.
România nu facilitează aceste investigații - a subliniat Eva Joly, membră a Comisiei LIBE, care a efectuat investigații în România la sfârșitul lunii septembrie 2015. Potrivit deputatei, autoritățile române nu au cooperat îndeajuns și au negat existența acestor închisori. Deputatul european Ana Gomes de asemenea a îndemnat deputații români să nu nege existența problemei.
Fostul lider al Serviciului Român de Informații, Ioan Talpes, a recunoscut presei germane că au acordat acces temporar CIA la unele clădiri, dar nu au informații cu privire la natura activităților desfășurate acolo – a declarat deputatul european, Csaba Sógor, membru al comisie LIBE a PE. Politicianul UDMR a adăugat: problema drepturilor omului nu este o prioritate în politica românească, fapt care din păcate este neglijat de presa internațională. Potrivit lui Csaba Sógor sistemul judiciar are un rol important în investigațiile referitoare la această chestiune, și nimeni nu poate fi absolvit de tragerea la răspundere.