Csaba Sógor: Tindem să facem aceleași greșeli în cazul crizei refugiaților ca și în domeniul protecției minorităților naționale

2015-09-30

Putem vedea erori similare în modul în care este tratată criza refugiaților și protecția minorităților naționale – a subliniat Sógor Csaba la Bruxelles. Deputatul european UDMR a adăugat: minoritățile autohtone nu sunt comunități de imigranți, iar pe lângă solicitanții legitimi de azil există și un număr mare de imigranți economici. 


Protecția minorităților naționale autohtone a fost principalul subiect de pe ordinea de zi a evenimentului organizat pe data de 29 septembrie de Frank Schwalm-Hoth în Parlamentul European. Csaba Sógor a fost invitatul acestei ediții a evenimentului intitulat Soirée Internationale, care se organizează o dată pe lună cu scopul de a oferi un cadru informal de întâlnire pentru persoanele interesate de problemele UE. 

Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a vorbit despre protecția minorităților naționale în Europa. El a subliniat că sistemul juridic al UE nu are o definiție pentru minoritățile naționale autohtone. Termenul de minorități naționale nu este definit, iar comunitățile de minorități naționale autohtone sunt adesea tratate la fel ca și comunitățile de imigranți. Sógor Csaba a mai subliniat că același lucru poate fi observat și în cazul solicitanților de azil: UE nu face diferența între solicitanții de azil și imigranții economici, deși în mod clar acestea sunt două categorii distincte.
 
Csaba Sógor a precizat că a votat împotriva cotei de relocare a celor 120 de mii de solicitanți de azil, atunci când problema a fost pe ordinea de zi a Parlamentului European. "Nu cred că distribuirea acestor oameni este soluția aici. Problema ar trebui în primul rând tratată în afara granițelor Uniunii Europene" – a spus. Deputatul european UDMR și-a exprimat de mai mult timp opinia după care UE trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare în combaterea cauzelor imigrației. În opinia sa, un mod de a aborda acest subiect ar putea fi procesarea cererilor de azil ale solicitanților în zonele sigure din afara UE. De asemenea, deputatul crede că este nevoie de un angajament mai puternic, de termen lung din partea UE, și de o politică de dezvoltare mai bine țintită pentru a combate criza refugiaților în zonele de origine prin eliminarea motivelor din spatele imigrației: războaiele civile, terorismul, sărăcia și corupția endemică.