Expoziție despre viața și opera lui Béla Bartók de la Bruxelles

2015-09-16

După șaptezeci de ani de la moartea artistului, o expoziție care celebrează viața și opera compozitorului Béla Bartók a fost deschisă la Bruxelles. Expoziția care prezintă lucrările renumitului artist maghiar a fost organizată de către deputatul european UDMR Csaba Sógor și sponsorizată de Partidul Popular European. Ceremonia de deschidere a avut loc la Parlamentul European, în data de 15 septembrie.


Curatorii expoziției Viola Biró și Flóra Monozlai au selectat piesele din Arhivele Bartók punând accent pe două aspecte majore: rădăcinile folclorice, pe baza cărora compozitorul a creat un stil nou și rolul lui Bartók în modernizarea muzicii, fapt care l-a consacrat pe lista compozitorilor inovativi împreună cu Arnold Schoenberg și Igor Stravinski.

În discursul său de la ceremonia de deschidere Csaba Sógor a subliniat intențiile pacifiste ale compozitorului. El a reamintit că, în 1922, în Beiuș a jucat Beethoven, Scarlatti, Brahms, Chopin și piese din propriul repertoriu pentru maghiari și români deopotrivă, cu scopul de a alina memoria dureroasă a tragediilor din primul război mondial din zonă, între care masacrul din Tărcaia. Europarlamentarul și-a exprimat opinia conform căreia activitatea neprețuită a compozitorului se datorează în mare măsură faptului că acesta a reușit să rămână mereu maghiar și european în același timp. Ca o explicație a adăugat: "Ghidul meu universal este ideea de fraternitate a popoarelor, o frăție în pofida tuturor războaielor și conflictelor." (Bartók la Octavian Beu 10 ianuarie, 1931)

Prin munca sa de cercetare Bartók ridicat muzică populară la un standard cultural ridicat. Compozițiile sale disonante reflectă societatea vremii lui, dar sunt la fel de actuale și în prezent. Acest lucru a fost ilustrat la ceremonia de deschidere, cu o poezie de Gyula Illyés scris la a zece ani după decesul lui Bartók, care reflectă asupra acestei disonanțe.

Institutul Balassi de la Bruxelles comemorează de asemenea jubileul cu concerte și evenimente culturale care vor avea loc între 17 septembrie și 13 octombrie 2015.

Galerie Foto