Csaba Sógor: Comisia Europeană trebuie să stabilească un mecanism de monitorizare a protecției minorităților din Europa
Membrii Parlamentului European au propus instituirea unui sistem de monitorizare pentru a garanta îndeplinirea Criteriilor de la Copenhaga în toate Statele Membre ale Uniunii Europene, promovând astfel respectarea valorilor fundamentale ale Europei.
PE a votat raportul privind situația drepturilor fundamentale, marți, 8 septembrie, la ședința plenară de la Strasburg. Raportul include amendamentele Intergrupului pentru Minorități Tradiționale, Comunități și Limbi Naționale al PE și ale mai multor membri ai Comisiei pentru libertăți civile și drepturi fundamentale din PE - între care și Csaba Sogor - solicitând coerență în ceea ce privește protecția minorităților.
Deputatul european UDMR Csaba Sógor a salutat faptul că toate grupurile politice din Parlamentul European sunt de acord - așa cum este menționat și în raport – că trebuie evitată aplicarea standardelor duble și că este nevoie de un sistem de monitorizare pentru a asigura punerea în aplicare a drepturilor minorităților. Politicianul din Transilvania a subliniat în timpul dezbaterii: lupta împotriva discriminării lingvistice și eliminarea obstacolelor administrative care stau în calea diversității lingvistice este obiectivul nostru comun. Eurodeputatul a subliniat că acesta este un pas important în direcția cea bună și a adăugat: reprezentanții minorităților naționale au militat ani de zile, zeci de ani chiar, cerând Uniunii Europene să abordeze problemele în acest spirit.
"Trebuie să ne asigurăm că după rezoluția Parlamentului European, și Comisia își asumă această abordare și stabilește un sistem de monitorizare a protecției minorităților din Europa" - a subliniat Csaba Sógor în Parlamentul European.
Raportul intitulat Situația drepturilor fundamentale în UE (2013-2014) solicită crearea unui mecanism eficient care să garanteze drepturile minorităților în fiecare stat candidat și stat membru. Documentul reamintește Comisiei Europene că rolul său de gardian al tratatelor nu se oprește odată cu transpunerea directivelor UE în legislațiile naționale. Rolul Comisiei trebui să se extindă și la monitorizarea aplicării corecte a acestor legi, prin urmare raportul constată cu regret că instituția europeană a refuzat să soluționeze numeroase petiții legate de protecția minorităților naționale, invocând o lipsă de competență în astfel de cazuri.