Csaba Sógor în Parlamentul European: Așteptăm o poziție clară a instituțiilor UE privind procesul de restituire

2015-06-25

Instituțiile UE nu s-au dovedit capabile să formuleze o poziție coerentă și să monitorizeze respectarea angajamentelor legate de procesul de restituire în România, în timp ce comisia pentru buget a  Congresului SUA face demersuri pentru a elabora un raport în această privință, a subliniat deputatul european Csaba Sógor în PE. Politicianul UDMR a susținut un discurs despre acest subiect în timpul mini-ședinței plenare a Parlamentului European de la Bruxelles din 24 iunie. 


Csaba Sógor a subliniat că problema proprietăților naționalizate de regimul comunist a fost  ridicată în mod repetat în fața Parlamentului și a Comisiei Europene. El a evidențiat că procesul de restituire s-a oprit în România, iar instanțele chiar au decis renaționalizarea unei importante clădiri ale bisericii reformate, condamnând persoanele care își îndeplineau în mod corect atribuțiile în comisia pentru restituire. Csaba Sógor a relatat că instituțiile europene nu au formulat o poziție în acest caz inacceptabil și nu au luat în considerare faptul că România nu și-a respectat angajamentele făcute față de Uniunea Europeană și Consiliul Europei.

"Pe 11 iunie 2015 Comisia pentru Buget a Congresului SUA a decis în unanimitate introducerea în bugetul Ministerului Afacerilor Externe al SUA elaborarea unui raport cu privire la problema restituirii proprietăților bisericești din România, care urmează să fie finalizat în termen de 90 zile"- a subliniat deputatul european UDMR. Csaba Sógor a adăugat că, față de poziția Statelor Unite potrivit căreia aplicarea drepturilor omului și ale minorităților într-o țară membră a UE este importantă, propriile noastre instituții europene s-au dovedit incapabile să formuleze o poziție coerentă în acest domeniu.