Timmermans: mai sunt lucruri de făcut în România în ceea ce privește protecția minorităților

2015-06-26

Primul Vice-Președinte al Comisiei Europene și-a exprimat poziția clară cu privire la situația minorității maghiare din România. Frans Timmermans a spus că există deficiențe în România în domeniul protecției minorităților, dar trebuie să ținem cont și de ce s-a realizat până acum datorită Uniunii Europene.


La ședința de la Bruxelles a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European din 25 iunie membrii PE au examinat situația din România. Prim Vice-Președintele Comisiei Europene a apreciat eforturile anti corupție ale României, dar și-a exprimat opinia conform căreia țara se află într-un proces de tranziție, și deci nu putem concluziona că schimbările sunt durabile și ireversibile.  

Deputatul european UDMR Csaba Sógor a comentat că, într-adevăr, lupta împotriva corupției din România este eficientă și are rezultate fără precedent, dar pentru moment, securitatea juridică are efect limitat și apar unele abuzuri care pot avea consecințe grave. Ca urmare administrația publică este paralizată, multora fiind teamă că vor devenii țintele unor confruntări politice în numele luptei împotriva corupției - a subliniat eurodeputatul. El a adăugat că mulți se tem că serviciile secrete românești au o influență asupra evenimentelor; în timp ce controlul civil al serviciilor nu este asigurat. 

Csaba Sógor a menționat de asemenea, că strategia de securitate publică a României, aflată sub dezbatere publică, interpretează autonomia ca o sursă de amenințare la adresa securității publice. Politicianul UDMR a subliniat că, în analiza situației din România trebuie luate în considerare și discriminările față de minoritățile care trăiesc pe teritoriul acestei țări. 

Răspunzând la afirmația deputatului european UDMR, Frans Timmermans a recunoscut că situația minorităților din România este departe de a fi rezolvată din mai multe puncte de vedere, dar este important acordăm atenție nu numai deficiențelor actuale, dar și evoluției înregistrate de România în ultimii 25 de ani. Prim Vice-Președintele a subliniat că, deși țara nu a atins obiectivul dorit în această privință, datorită Uniunii Europene putem simți schimbări. El a menționat din experiență personală că situația minorităților a fost complet diferită în perioada căderii regimului comunist. Potrivit lui Timmermans, prezența UDMR în legislativul de la București și în diferite guverne a avut un impact pozitiv puternic asupra drepturilor minorităților. În discursul său a asigurat publicul: Comisia Europeană dorește să continue Mecanismul de Cooperare și Verificare, care este menit să supravegheze sistemul judiciar din România.