Ziua Solidarității Naționale: Dezbateri despre situația maghiarilor din Slovacia și Transilvania la Bratislava

2015-06-04

Cu ocazia Zilei Solidarității Naţionale în data de 3 iunie la Bratislava, la Csemadok, sediul organizaţiilor culturale din Slovacia, a fost prezentată expoziţia intitulată ”Contacte - Călători şi exploratori maghiari”. Expoziţia bilingvă organizată de către eurodeputatul Csaba Sógor a putut fi vizitată mai întâi la Bruxelles, apoi la Covasna şi Lendva.


- În data de 4 iunie ne aducem aminte de doliul naţional dar această zi este şi o bună ocazie de a ne gândi cu mândrie la strămoşii noştri care au acţionat în mod eroic nu numai la nivel european dar şi la nivel global - a spus Csaba Sógor, adăugând că este foarte important ca maghiarii de peste hotare să poată arăta ce fel de valori au şi de ce este importantă sprijinirea şi protejarea aceastei comunități. - Această expoziţie urmărește acest scop - a accentuat eurodeputatul.
 
Expoziţia a fost urmată de o discuţie publică unde deputatul UDMR împreună cu colegul său Pál Csáky din Slovacia (MKP) au discutat despre mai multe probleme actuale. Printre altele au vorbit şi despre situaţia maghiarilor din România şi Slovacia: deputaţii  au fost de acord că în prezent când nu mai există o presiune internaţională asupra României şi a Slovaciei. În urma aderării acestora la UE sau NATO, niciunul dintre aceste state nu se mai preocupă de rezolvarea problemelor cu privire la protecţia minorităţilor. 

Pál Csáky a arătat: comunitatea maghiară din Slovacia vede un exemplu de urmărit în ardeleni, spiritul ardelean este mai puternic decât cel din Slovacia. Referindu-se la a această idee, Csaba Sógor a menţionat: Transilvania din totdeauna a avut o diversitate culturală unde societatea feudală a supravieţuit şi după desfiinţarea acesteia în Ungaria, prin urmare încrederea în instituţii şi în structuri democratice şi respectul pentru diversitate au fost mai puternice. Atât pentru maghiarii din Slovacia, cât şi pentru maghiarii din Transilvania este important să  rămână deschiși la dialog, dar pe lângă acestea să-și poată păstra cultura şi să-șiu demonstreze valorile. Una dintre cele mai mari provocări este oprirea scăderii demografice, pentru această problemă trebuie să găsim soluţii potrivite, trebuie să protejăm şi să sprijinim pe lângă comunităţile maghiare compacte şi comunităţile din diaspora - a subliniat acesta.