Arhitectura maghiară Art Nouveau în Europa

2015-05-27

Deputatul european Csaba Sógor a deschis o nouă expoziție intitulată Arhitectura maghiară Art Nouveau în Europa în data de 26 mai în clădirea Parlamentului European. Expoziția prezintă clădiri importante din mai multe orașe din Europa Centrală și de Est, reprezentând stilul Art Nouveau, parte a patrimoniului arhitectural maghiar.


Scopul expoziției deschise cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau a fost prezentarea unor clădiri din Europa de Est în acest stil care sunt mai puțin cunoscute în partea de Vest a continentului. Aceste clădiri au fost construite în aceeași eră cu cele de stil asemănător din Belgia, Franța sau Germania și au o valoare artistică nu mai puțin importantă. Expoziția este compusă din fotografii, instalații, modele de clădiri și proiecții care introduc vizitatorii în lumea Art Nouveau, și prezintă clădiri din mai multe orașe transilvănene cum ar fi Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Odorheiu-Secuiesc sau Miercurea Ciuc. Expoziția a fost organizată de Linda Papp și Lilla Zambo folosind fotografiile lui Zoltán Bagyinszki.
 
"Ziua Mondială Art Nouveau îndreaptă atenția către acest patrimoniu arhitectural maghiar, care poate fi găsit astăzi în șase țări europene" - a spus europarlamentarul UDMR Csaba Sógor la deschiderea expoziției. El a subliniat valoarea simbolică a faptului că reprezentanții a cinci din aceste șase țări au fost prezenți la eveniment: deputații europeni Andrea Bocskor din Ucraina, Pál Csáky și József Nagy din Slovacia, József Szájer din Ungaria și Andor Deli din Voivodina, Serbia. "Patrimoniul arhitectural maghiar este un patrimoniu european, și este de datoria noastră, a eurodeputaților maghiari din aceste cinci state, să reprezentăm aceste valori comune"- a explicat Csaba Sógor.
 
Referindu-se la publicația intitulată Art Nouveau în Cluj-Napoca, eurodeputatul a precizat că rădăcinile stilului Art Nouveau maghiar pot fi trasate înapoi în cultura orientală. "Profesorul de artă József Huszka din Sfântu-Gheorghe a găsit o corelație clară între porțile secuiești, motivul arborelui vieții și arta orientală. Teoria sa a influențat în mare parte arhitectura lui Ödön Lechner, care a fost un pionier în crearea stilului Art Nouveau maghiar." Csaba Sógor a subliniat de asemenea faptul că deși multe dintre aceste clădiri au supraviețuit al doilea război mondial și regimul comunist și și-au recăpătat astăzi splendoarea lor de odinioară, din păcate unele au nevoie urgentă de renovare. Acesta este motivul pentru care expoziția își propune să atragă atenția la nivel european asupra importanței protejării acestui patrimoniu arhitectural Art Nouveau de valoare.