Deputații europeni UDMR au cerut din nou Comisiei Europene să intervină în cazul Mikó
Csaba Sógor și Iuliu Winkler au adresat o scrisoare Comisiei Europene privind decizia Curții de apel în cazul Mikó. În scrisoarea adresată Prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și Comisarului Vera Jourová, deputații europeni din partea UDMR cer Comisiei Europene să găsească un mijloc de a rectifica decizia nedreaptă.
Autorii scrisorii au transmis indignarea și stupoarea comunității maghiare din România, a Uniunii Democrate Maghiare din România și a Bisericii Reformate din Transilvania privind decizia instanței. Scrisoarea relatează: "Decizia dovedește a minorității maghiare din România că dreptul la proprietate privată nu este garantat, bunurile achiziționate pot fi pierdute. În același timp, aceasta subminează încrederea cetățenilor în independența sistemului judiciar și pune sub semnul întrebării existența statului de drept în România și a dreptului la un proces echitabil".
Scrisoarea descrie istoria istoria clădirii Colegiului Székely Mikó din Sfântu-Gheorghe, afectată de hotărârea Curții de Apel Ploiești din 26 noiembrie 2014, care renaționalizează proprietatea Bisericii Reformate din Transilvania și condamnă trei membri ai comisiei speciale de retrocedare, Attila Markó, Tamás Marosan și Silviu Clim la trei ani de închisoare cu suspendare.
În opinia deputaților decizia fără precedent a instanței încalcă principiile statului de drept, dreptul la proprietate privată, dreptul la libertatea de religie, precum și legile de protecție a minorităților și a drepturile fundamentale ale omului. "Una dintre principalele realizări ale comunității maghiare din România a fost restituirea terenuri, păduri și proprietăților confiscate de către regimul comunist. Crearea temeiului legal pentru procesul de restituire nu a fost o sarcină ușoară, dar UDMR a lucrat mult pentru a crea o legislație care să permită statului român să restituie bunurile confiscate proprietarilor de drept"- au declarat Iuliu Winkler și Csaba Sógor.
Aceasta este cea de-a doua oară când deputații europeni UDMR apelează la Comisia Europeană cu privire la această problemă. În iulie 2012 aceștia au adresat deja o scrisoare vicepreședintelui CE Vivian Reding, în care au relatat: "Uniunea Europeană a luat poziție ori de câte ori unele persoane publice au fost condamnate pe nedrept și persecutate oriunde în lume. Astfel, UE trebuie să dea dovadă de solidaritate cu politicienii care lucrează cu bună-credință atunci când suferă astfel de nedreptăți chiar în unul din statele membre ale Uniunii." În scrisoarea sa de răspuns din august 2012 Vivien Reding a respins cererea pe motiv că Comisia Europeană nu este în măsură să se implice în cazuri individuale aflate în fața instanțelor la nivel național. Deputații UDMR au amintit acum Comisiei Europene că procedurile legale s-au încheiat și că decizia creează un precedent legal periculos în România.