Interzicerea utilizãrii tehnologiilor de minerit pe bazã de cianurã în UE - nu conteazã mãrimea riscului?

2010-04-23

Dezbaterea privind interzicerea utilizãrii tehnologiilor de minerit pe bazã de cianurã a fost ultimul punct de pe agenda şedinţei plenare din aprilie al Parlamentului European (PE).


În cadrul unei întrebãri adresate oral Comisiei Europene, referindu-se la regulamentul UE şi la Directiva-cadru privind Apa, deputaţii au solicitat interzicerea totalã a folosirii cianurii în minerit.

Cecilia Malmström, comisarul responsabil pentru afaceri interne a rãspuns la intervenţiile deputaţilor în lipsa prezenţei comisarului responsabil pentru mediu, Janez Potocnik.

Majoritatea deputaţilor europeni au insistat asupra interzicerii utilizãrii tehnologiilor de minerit pe bazã de cianurã, deputatul Áder János (Fidesz), iniţiatorul întrebãrii, a fost sprijinit de  aproape toate grupurile politice .

Deputaţii români membrii ai Partidului Democrat-Liberal (PD-L) însã au calificat ca fiind o exagerare interzicerea totalã a cianurii în minerit, susţinutând cã pe lângã o supraveghere serioasã este posibilã şi necesarã folosirea cianurii, iar câstigul realizat prin exploatarea aurului va fi mult mai mare decât riscul asumat.

Deputatul european Sógor Csaba în intervenţia sa a accentuat, cã problema nu se pune doar din perspectiva protecţiei mediului, deoarece poluarea pune în pericol şi sãnãtatea cetãţenilor. Acest fapt contrazice articolul 35 al Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii, care prevede cã Uniunea asigurã un nivel ridicat de protecţie a sãnãtãţii oamenilor. În opinia deputatului este inutil discutarea dimensiunii, deoarece dacã sãnãtatea cetãţenilor este în pericol dezbaterea politicã nu îşi mai are rostul, iar autoritãţile trebuie sã ia mãsuri împotriva poluatorului.

În finalul dezbaterii comisarul Malmström a prezentat poziţia Comisiei Europene, şi a accentuat, cã instituţia pe care o reprezintã nu intenţioneazã încã interzicerea utilizãrii tehnologiilor de minerit pe bazã de cianurã, deoarece în momentul de faţã nu existã o alternativã. Ea a promis însã, cã Comisia va analiza cercetãrile din domeniu, şi dacã va exista o posibilitate de utilizare a unei tehnologii fãrã cianurã, o va recomanda statelor membre.