Program European pentru diversitate lingvistică
Rețeaua europeană pentru promovarea diversității lingvistice (Network to Promote Linguistic Diversity NPLD) se pregătește pentru lansarea în toamna acestui an a unui program destinat protejării diversității lingvistice a continentului european. Bazat pe o serie de recomandări strategice, programul reprezintă un plan bine structurat menit să protejeze limbile din Europa. Proiectul documentului a fost prezentat la finele săptămânii trecute la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.
Cu acest prilej europarlamentarul UDMR, Csaba Sógor a subliniat că, acest proiect este foarte important, deoarece este menit să protejeze atât limbile naționale, regionale și cele ale minorităților, precum și limbile pe cale de dispariție și cele ale imigranților. Proiectul are ca scop consolidarea angajamentului Uniunii Europene de a promova diversitatea lingvistică și sprijinirea acestei valori europene comune prin planuri de acțiune concrete. Pregătirea documentului a început acum doi ani, și se bazează pe un raport privind protecția limbilor pe cale de dispariție adoptat de Parlamentul European în septembrie 2013, care subliniază necesitatea sprijinirii limbilor minoritare la nivel național și comunitar, și necesitatea de a consolida drepturile lingvistice.
Proiectul identifică patru linii principale de acțiune. În primul rând, pune accentul pe crearea și extinderea legislației Uniunii Europene în acest domeniu, și afirmă că programele UE ar trebui să fie disponibile în toate limbile. În opinia europarlamentarului Csaba Sógor, unul dintre cel mai importante aspecte al documentului este faptul că, acesta nu consideră limbile minoritare ca un dezavantaj, ci mai degrabă un plus în dezvoltarea economică și socială. "Pentru noi, comunitățile minoritare, este esențial ca acest proiect să fie finalizat și adoptat, deoarece subliniază importanța protecției limbilor vulnerabile, precum cele regionale, minoritare sau limbile pe cale de dispariție. Prevede necesitatea ca Uniunea Europeană și instituțiile sale să încurajeze statele membre în sprijinirea conservării acestorlimbi, să recunoască statutul lor oficial, respectiv să le consolideze la nivel național"- a explicat europarlamentarul. Csaba Sógor consideră că trebuie să ne folosim de toate mijloacele pentru a încuraja statele membre ale UE în găsirea unor soluții satisfăcătoare pentru a aborda această problemă. "Cu ocazia zilei oficiale a limbii materne, pe 24 februarie, vom organiza la Parlamentul European o conferință intitulată Limbă, identitate, putere. Va fi un bun prilej pentru a menține problema pe ordinea de zi "- a explicat europarlamentarul UDMR.
Proiectul pentru diversitate lingvistică se va afla în dezbatere publică pe parcursul următoarelor luni, urmând ca versiunea finală a documentului să fie prezentată în luna octombrie 2015 și adoptată în anul 2016. Obiectivele propuse trebuie atinse până în 2019, iar NPLD va începe monitorizarea rezultatelor și a impactului proiectului în 2018.