Conferință interparlamentară pe tema minoritățilorla Belgrad

2014-11-21

Parlamentul European și Parlamentul Serbiei a organizat o conferință interparlamentară în Belgrad intitulată Reprezentarea civilă și politică a minorităților naționale și etnice. Deputații maghiari Csaba Sógor (România) și Pál Csáky (Slovacia) au fost prezenți la evenimentul organizat între 20-21 noiembrie, ca și deputat liberal din Slovenia, Ivo Vajgl.


În cadrul conferinței, europarlamentarul UDMR Csaba Sógor și Dr. Tove Hansen Malloy, președinte al Centrului European pentru Problemele Minorităților (ECMI) au purtat discuție pe tema: Poate exista coeziune socială fără implicarea minorităților naționale?

În opinia lui Csaba Sógor coeziune socială poate exista numai în cazul în care societatea accepta diferențele, în cazul în care multiculturalismul este o valoare. "O parte din Europa a știe deja că promovarea coeziunii societății aduce beneficii politice și economice pe termen lung" – a subliniat europarlamentarul UDMR, adăugând: "Exemplele din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda arată că o creștere economică durabilă și stabilă, fără un anumit nivel de coeziune socială este dificil de realizat. O societate fragmentată și atomizată nu poate avea rezultate pe termen lung. Trebuie să existe un set de norme de conviețuire între comunitățile majoritare și minoritare, pentru a promova coeziunea socială".