Servicii mai bune de îngrijire a copiilor pentru îmbunătățirea situației femeilor pe piața de muncă
UE nu va fi în măsură să îndeplinească obiectivul de ocupare de 75% dacă nu încurajează femeile să intre sau să rămână în piața forței de muncă - a subliniat Csaba Sógor în timpul dezbaterii privind Strategia Europa 2020 din cadrul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din 25 noiembrie.
Deputatul european din partea UDMR a subliniat faptul că, deși egalitatea între femei și bărbați este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, studiile arată că există încă diferențe considerabile între experiențele de muncă ale bărbaților și femeilor.
"Cauzele variază de la țară la țară, astfel nu poate exista o soluție unică, care să se potrivească specificităților tuturor țărilor membre. Totuși, o cauză principală este lipsa unor servicii adecvate de îngrijire a copiilor", a subliniat Csaba Sógor, referindu-se la tendințele actuale din UE, potrivit cărora cele mai multe mame din UE care nu lucrează, sau lucrează doar cu timp parțial, fac acest lucru pentru că serviciile de îngrijire a copiilor sunt prea scumpe, sau nu sunt disponibile.
Csaba Sógor a subliniat de asemenea că doar câteva state membre au reușit să pună în aplicare măsuri de succes pentru a combate acest fenomen. În opinia sa, este nevoie de facilități de îngrijire a copilului care sunt corelate cu programul de lucru al părinților, pentru ca statele membre să crească numărul femeilor pe piața forței de muncă. De asemenea, este important ca angajatorii să creeze posibilitatea de a lucra cu program flexibil.
Punerea în aplicare a Directivei privind egalitatea de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi ocuparea forţei de muncă a fost de asemenea pe ordinea de zi a ședinței plenare a PE. Directiva a fost implementată în sistemul juridic național a celor 28 de state membre, dar din cel mai recent raport al Comisiei privind punerea în aplicare a acesteia reiese că există încă multe provocări care trebuie rezolvate în procesul de implementare.
Deputații europeni au apelat la Comisia Europeană pentru răspunsuri cu privire la modul în care vor asigura drepturile consacrate în directivă. Csaba Sógor a spus în timpul dezbaterii: rata șomajului în rândul persoanelor cu handicap este dublă față de medie. Motivul este că doar o mică parte a întreprinderilor europene oferă soluții de acomodare rezonabilă pentru angajați. Europarlamentarul a solicitat Comisiei Europene ca în recomandările pentru statele membre să includă și colectarea de date statistice și elaborarea de strategii în domeniu bazate pe exemple de bune practici.