UE ar trebui să pună mai mult accent pe prevenirea conflictelor

2014-11-13

Parlamentul European și-a exprimat azi preocuparea în raport cu evoluțiile recente ale procesului de pace din Irlanda de Nord. Rezoluția adoptată pe 13 noiembrie de către membrii PE îndeamnă părțile la îmbunătățirea relațiilor inter-comunitare și continuarea procesului de pace.


Documentul relevă că activitățile violente, criminale și anti-sociale ale unor elemente extremiste subminează procesul de pace. Conform PE situația poate fi îmbunătățită și prin depășirea provocărilor economice actuale, cum ar fi șomajul, veniturile mici și nivelul scăzut de trai. 

Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a arătat ca este destul de clar că pe lângă acțiunile de  soluționare a conflictelor, Europa trebuie să se preocupe și de prevenirea acestora: "Există numeroase conflicte în Europa, în statele membre ale UE sau în Balcanii de Vest, datorită unor probleme nerezolvate dintre comunități. Aceste aspecte ar trebui abordate de către instituțiile europene” - a spus europarlamentarul.

Csaba Sógor a subliniat că - așa cum dovedește exemplul procesului de pace din Irlanda de Nord -  Uniunea Europeană are capacitatea de a contribui la consolidarea societăților pașnice și stabile dacă acordă atenție conflictelor dintre comunitățile din statele membre și țările candidate și dacă joacă un rol activ în rezolvarea acestora.