Europa 2020: PE cere un control mai strict al Comisiei asupra obligaţiilor asumate de statele membre
Parlamentul European urgentează un raport despre situația implementării la nivelul statelor membre a Strategiei Europa 2020. Miercuri, 22 octombrie, deputații europeni au acceptat un raport referitor la semestrul european – programul de orientare a politicilor economice - în care se afirmă că mai multe angajamente asumate de statele membre, incluse în Strategia Europa 2020 nu au fost îndeplinite.
În declarația sa europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a explicat că deşi statele membre și-au asumat îndeplinirea obiectivelor din cadrul Strategiei Europa 2020, aceste obiective pot fi atinse în timp util doar în cazul în care Comisia Europeană supraveghează mai puternic punerea în aplicare a acestei strategii. "Uniunea Europeană a creat așa-numitul Semestru European, prin care se armonizează și se supraveghează acțiunile de politică economică ale statelor membre și se fac recomandări, asigurându-se astfel că obiectivele Strategiei Europa 2020 sunt îndeplinite în timp util", a spus Csaba Sógor.
Europarlamentarul a arătat că raportul acceptat de către Parlamentul European enumeră o serie de deficiențe ale statelor membre în acest domeniu. Parlamentul European solicită Comisiei să emită recomandări mai puternice fiecărei țări pentru combaterea sărăciei precum și pentru punerea în aplicare a unor măsuri anti-discriminare și de incluziune socială, în scopul reducerii sărăciei.
Europarlamentarul Csaba Sógor a depus şi un amendament, ce a fost inclus în versiunea finală a documentului, prin care solicită statelor membre să abordeze problema integrării romilor. În opinia europarlamentarului este nevoie de o strategie pe termen lung, cu măsuri integrate menite să reducă marginalizarea socială și economică a romilor: "Integrarea comunităților de romi pe piața forței de muncă ar duce la beneficii sociale și economice atât pentru romi cât și pentru comunitățile în care locuiesc. Este de asemenea important să investim mai mult în educația tinerei generații de romi, să creștem nivelul de școlarizare a copiilor și să luăm măsuri specifice împotriva abandonului școlar timpuriu. Aceasta este singura modalitate de a realiza schimbările structurale necesare în societate și de a pune capăt marginalizării comunităților de romi", a declarat Csaba Sógor.