Expoziția lui Csaba Sógor despre exploratorii maghiari prezentată și în Slovenia

2014-10-17

În data de 16 octombrie europarlamentarul maghiar din România Csaba Sógor s-a întâlnit cu liderii minorității maghiare din Slovenia și cu ambasadorul maghiar la Ljubljana pentru a discuta despre situația comunităților maghiare din România și Slovenia, precum și pentru a inaugura expoziția sale despre exploratorii maghiari, intitulată Întâlniri.


István Szent-Iványi, ambasadorul Ungariei la Ljubljana, Ferenc Horváth, președintele Comunității Naționale și a Administrațiilor Locale din regiunea Prekmurje,  Kamal Izidor Shaker,  președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului sloven și deputații maghiari din Slovenia Laszló Göncz și Ferenc Jár au fost de asemenea prezenți la întâlnire. 

În cadrul discuției despre situația comunităților maghiare din cele două țări politicienii din Slovenia au constatat că, deși legislația pentru protecția minorităților din această țară este considerată a fi un exemplu în domeniu, aplicarea ei încă mai lasă de dorit. Europarlamentarul Csaba Sógor a vorbit despre programele de cooperare europeană, subliniind că programele Uniunii Europene, cum ar fi Erasmus, Strategia Dunării sau posibilitățile de stagiaturi sunt puncte de legătură între comunitățile minoritare.

Cei prezenți au fost de acord că Slovenia, Ungaria și România pot găsi obiective comune în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării și că succesul economic al acestui proiect depinde în mare parte și de educație, și în special de revizuirea perspectivelor naționale închistate asupra istoriei. "Temerile bazate pe preconcepții induse pot duce la neîncredere chiar și în domeniul investițiilor străine sau al cooperării transfrontaliere. Trebuie să promovăm în mod activ multiculturalismul și să învățăm și despre istoria, limba și literatura celorlalte comunități, pentru a elimina tensiunile dintre țări ", a subliniat Csaba Sógor.

După întâlnire europarlamentarul UDMR s-a deplasat în orașul Lendava din regiunea Prekmujre pentru a deschide expoziția despre exploratorii maghiari în Asia și Africa. Prezentată deja la Bruxelles și în România, expoziția a fost deschisă în Slovenia la invitația lui Ferenc Horváth, președintele Comunității Naționale și a Administrațiilor Locale din regiunea Prekmurje. La festivitatea de deschidere scriitorul și ciclistul Zoltán Bujna a prezentat documentarea fotografică a călătoriei sale pe urmele exploratorului Ármin Vámbéry. 150 de ani după călătoria lui Vámbéry, ciclistul a străbătut acest drum în 107 zile în 2013.

Expoziția este deschisă publicului în Centrul Bánffy din Lendava.