Uniunea Europeană ajută ardelenii care și-au pierdut locurile de muncă

2014-09-18

În timpul ședinței plenare de la Strasburg de miercuri Parlamentul European a aprobat alocarea a 3.570.000 de euro pentru a ajuta foștii angajați ai fabricii de produse siderurgice Mechel din Câmpia Turzii să reintre piața forței de muncă. 


"Cei peste 1.500 de oameni care și-au pierdut locurile de muncă vor beneficia de formare și  consultanță profesională și vor fi încurajați să demareze activități independente", a declarat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor după votul dat în favoarea acestei inițiative. 
 
Suma va fi alocată din Fondul european de ajustare la globalizare, care a fost creat pentru a oferi un sprijin suplimentar lucrătorilor afectați de consecințele modificărilor structurale majore în comerțul mondial.

Concedierile au afectat în primul rând Câmpia Turzii și zona înconjurătoare din partea de sud-est a județului Cluj. Aspectele socio-economice ale acestei zone sunt caracterizate printr-un nivel scăzut al veniturilor și prin diversificarea redusă a activităților economice, aproximativ jumătate din populația activă fiind angajată în sectorul industrial. Mechel a fost cel mai important angajator din regiune cu 1.837 de angajați în 2012, asigurând un venit sigur pentru aproximativ o treime din întreaga populație activă din zonă. Rata șomajului în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 62 ani a crescut de la 2,7% la 7,2%, după ce acești angajați și-au pierdut locul de muncă.

"Concedierile a afectat grav piața locală a muncii, dar trebuie să ținem cont de faptul că situațiile similare din întreaga Europă sunt rezultatele declinului industrial al Europei. În consecință, pe lângă faptul că ajutăm regiunile afectate de astfel de greutăți, Europa trebuie să se concentreze pe o reindustrializare pe termen lung și pe crearea unor locuri de muncă sigure", a subliniat Csaba Sógor.

Consiliul European va vota cu privire la acest subiect în data de 25 septembrie a.c.