Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene trebuie să abordeze și problema minorităților

2014-09-05

Europarlamentarul Csaba Sógor a criticat raportul anual al Agenției pentru Drepturi Fundamentale prezentat joi în Parlamentul European, pentru că nu conține un capitol menit să evalueze situația minorităților naționale autohtone care trăiesc în statele membre ale Uniunii Europene.


Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a prezentat raportul intitulat: "Drepturi fundamentale: provocări și realizări în 2013" pe 4 septembrie 2014 la ședința Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, comisie a cărei membru este și europarlamentarul UDMR Csaba Sógor. 

Prezentarea raportului a fost urmată de o dezbatere în cadrul căreia europarlamentarii maghiari Csaba Sógor din România și Pál Csáky din Slovacia au militat pentru extinderea cadrului  drepturilor fundamentale din UE pentru a include în acesta și drepturile minorităților. 

''Misiunea Agenției pentru Drepturi Fundamentale este de a evalua situația și de a oferi sprijin pentru instituțiile europene și statele membre, în speranța de a garanta drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor UE, așa că am constatat cu neplăcere că agenția nu a inclus date cu privire la situația minorităților naționale autohtone în raportul său anual", a subliniat Csaba Sógor în timpul dezbaterii, subliniind că zece la sută din cetățenii UE aparțin unei minorități lingvistice sau naționale.

Europarlamentarul a arătat că prevederile Tratatului Uniunii Europene privind drepturile fundamentale nu pot fi considerate respectate până când Agenția pentru Drepturi Fundamentale nu va evalua și situația drepturilor minorităților naționale. 

Europarlamentarul maghiar din Slovacia Pál Csáky a subliniat nevoia pentru un cadru legislativ european de protecție a minorităților naționale, relevând că minoritățile naționale autohtone sunt elemente constitutive ale statelor membre, contribuind substanțial la dezvoltarea regiunilor în care trăiesc.