Fonduri europene și pentru bisericile istorice

2014-09-10

Trebuie să creăm posibilitatea finanțării activităților sociale ale bisericilor tradiționale, istorice, prin fonduri europene - a subliniat Csaba Sógor în Parlamentul European. Eurodeputatul este de părere că implicarea socială a bisericii, mai ales acolo unde instituțiile guvernamentale sau ONG-urile nu își pot îndeplini rolurile, este esențială. 


Organizația pan-europeană Eurodiaconia a organizat o întâlnire în Parlamentul European, la care au participat membrii comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, precum și reprezentanți ai mai multor organizații internaționale, cum ar fi filiala europeană a Armatei Salvării sau a Caritas. Agenda întâlnirii a inclus dezbaterea priorităților economice și sociale ale PE pentru următorii cinci ani și discutarea rezultatelor intermediare ale strategiei Europa 2020, inclusiv rezultatele luptei împotriva sărăciei.
 
În discursul său europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a subliniat că în statele post-comuniste bisericile pot compensa pentru neajunsurile activităților sociale ale statului și ale sferei civile. Astfel, e important ca bisericile să poată accesa Fondul Social European sau alte fonduri europene pentru a-și finanța activitățile. Europarlamentarul a subliniat că, dacă vrem să eradicăm sărăcia în UE, trebuie să investim mai mult în educație.
 
Între altele, activitatea curentă a europarlamentarului, în calitate sa de membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, este de a monitoriza chestiunile sociale din politica  bugetară și economică al Consiliului UE în așa-numitul Semestru European, una dintre cele mai importante aspecte ale acestei proceduri fiind elaborarea de orientări strategice pentru statele membre.