Apel al Parlamentului European pentru stimularea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor

2014-07-17

Nivelul șomajului în rândul tinerilor a ajuns la 23% în Uniunea Europeană, în timp ce în unele state membre acest procent depășește 50% în rândul persoanelor între 16-25 ani.


Rezoluția adoptată joi, 17 iulie de Parlamentul European constată că rata de șomaj nu a fost niciodată atât de ridicată în UE și că această problemă trebuie abordată atât la nivelul statelor membre și la nivel UE.

Rezoluția precizează, de asemenea, că șomajul este cauza majoră a inegalităților sociale și avertizează că UE poate înregistra o creștere economică durabilă doar dacă  reușește să reducă această inegalitate, lucru care poate fi realizat doar prin combaterea șomajului și a sărăciei. 

Documentul îndeamnă statele membre să pună în aplicare măsuri susținute pentru stimularea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Parlamentul European face apel la statele membre să utilizeze și fonduri europene, cum ar fi Fondul Social European sau ERASMUS + pentru a finanța o gamă mai largă de proiecte orientate către tineri, în special cele destinate să stimuleze spiritul antreprenorial la tineri și cele prin care se finanțează combaterea sărăciei și a excluziunii sociale în rândul tinerilor.

"Problemele tinerilor de astăzi vor avea un impact pe tendințele demografice din anii următori. UE poate doar să încurajeze, să susținută și să sprijine aceste procese, dar situația șomajului în rândul tinerilor nu poate fi schimbată fără măsurile autorităților naționale", subliniat europarlamentarul Csaba Sógor, după votul său din plenul PE de la Strasbourg.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European constată că Europa trebuie să creeze un mediu de afaceri care favorizează întreprinderile mici și mijlocii, având în vedere că în 2012 aceste întreprinderi asigurau  66,5% din totalul locurilor de muncă europene. Csaba Sógor și-a explicat votul spunând: ”IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei europene, iar statele membre pot ajuta aceste întreprinderi prin reducerea semnificativă a birocrației, astfel încât acestea să poată  angaja  tineri în mod legal mult mai ușor”.