Europa trebuie să acorde atenție problemelor minorităților naționale tradiționale

2014-07-14

"Dacă inițiativa cetățenească nu ține de sfera de competență a Uniunii Europene, înseamnă că Europa nu ascultă de vocea a peste 40 de milioane de cetățeni ai săi", a declarat  Csaba Sógor luni, 14 iulie, la ședința plenară a Parlamentului European de la Strasbourg.


Europarlamentarul UDMR a menționat în discursul său: "Conceptul legal al inițiativei cetățenești este prevăzut în Tratatul de la Lisabona și are menirea de a facilita implicarea directă a cetățenilor în elaborarea politicilor europene. Cu toate acestea, este foarte dificil să îl considerăm un instrument de succes, având în vedere că în multe cazuri Comisia își interpretează sfera de competență într-un mod restrâns. Una dintre valorile cele mai importante ale Europei este diversitatea. Acest lucru este prevăzut în tratatele de bază. Cu toate acestea, se pare că instituțiile europene nu au nicio putere de a proteja această diversitate", a subliniat europarlamentarul.

Csaba Sógor a menționat de asemenea că europenii critică des Uniunea pentru că reglementează prea mult, în timp ce nu se implică in problemele cu adevărat importante. "Ca reprezentantul maghiarilor din România este de datoria mea să transmit mesajul comunității mele: noi credem în Uniunea Europeană și sprijinim solidaritatea între state, regiuni și naționalități, dar ne așteptăm ca Europa să asculte și de cerințele minorităților naționale tradiționale și să se implice în rezolvarea problemelor acestora",  a conchis eurodeputatul.