Statuia lui János Esterházy inaugurată la Budapesta

2013-05-16

Statuia de bronz de corp întreg a lui János Esterházy a fost inaugurată în sectorul XII al Budapestei în Parcul cu castani (Gesztenyés kert). La eveniment a participat și europarlamentarul UDMR Csaba Sógor.


În perioada dintre cele două războaie mondiale și în timpul celui de-al doilea război mondial János Esterházy (1901–1957) a luptat cu consecvență pentru drepturile maghiarilor din Slovacia. Ca singur reprezentat al maghiarilor în Parlamentul Slovaciei din timpul celui de-al doilea război mondial, în data de 15 mai 1942 acesta nu a votat pentru deportarea evreilor din Slovacia. Cu toate acestea, după război a fost declarat criminal de război și condamnat la moarte. Ulterior sentința a fost comutată în detenție pe viață. A murit la 8 martie 1957 în închisoarea din Mírov, în Moravia.
Anterior dezvelirii statuii, Csaba Sógor a comemorat activitatea contelui János Esterházy și în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Bruxelles. În intervenția sa din afara ordinei de zi eurodeputatul maghiar din Transilvania a vorbit despre activitatea politicianului născut cu 100 de ani în urmă. Înregistrarea intervenției de atunci poate fi accesată de pe următorul link: http://www.sogorcsaba.eu/media/?l=hu&m=6&sm=34&id=107