Parlamentul European intenționează facilitarea dreptului la lucru în străinătate

2014-03-12

La sesiunea plenară din 12 martie de la Strasbourg Parlamentul European a aprobat un raport privind facilitarea liberei mișcări a lucrătorilor și a drepturilor legate de muncă.


Raportul realizat de deputata din Slovacia de origine maghiară, Edit Bauer, a fost dezbătut de europarlamentari marți după-amiaza. În ciclul legislativ actual al Parlamentului European acesta a fost ultimul dosar privind drepturile de muncă. Ca membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, eurodeputatul Csaba Sógor a salutat elaborarea raportului ce facilitează exercitarea de către cetățenii care lucrează în alte state membre a drepturilor lor. Documentul nu modifică directiva privind serviciile și nici celelalte reglementări privind libera mișcare a cetățenilor și lucrătorilor în vigoare în prezent în Uniunea Europeană. Scopul acesteia este doar simplificarea și facilitarea punerii în practică a drepturilor existente.

Conform lui Csaba Sógor, meritul raportului este că identifică și detaliază măsurile practice privind drepturile de muncă, garantând în același timp și asigurarea drepturilor derivate, cum ar fi recunoașterea diplomelor obținute în alte state membre ale UE, evitarea dublei impuneri sau schimbul nestingherit de informații. ”Statele membre trebuie să acorde mai multă atenție efectelor secundare ale mobilității ridicate pentru că, de exemplu, situația prezentă de criză a intensificat emigrarea tinerilor din exact acele regiuni unde ar fi cea mai mare nevoie de dezvoltare economică”, a subliniat eurodeputatul.

În cursul dezbaterii politicianul UDMR a arătat și că prin punerea în practică a directivei se poate evita ca orice cetățean european sau membru al familiei sale să sufere discriminări atunci când se mută într-un alt stat membru și lucrează acolo. ”Statele membre trebuie să asigure recunoașterea reciprocă a diverselor forme legale de concubinaj și ale drepturilor ce decurg din acestea, precum și protecția drepturilor lucrătorului. Sfera de aplicare a prezentului regulament acoperă nu doar lucrătorii permanenți ci și pe cei care fac navetă transfrontalieră, sau furnizorii de servicii”, a subliniat eurodeputatul.

Csaba Sógor și-a exprimat satisfacția și pentru că raportul închide în primă citire mai multe probleme sensibile ce afectează și minoritatea națională a cărei interese le reprezintă.