Parlamentul European ia poziţie pentru protecţia minorităţilor naţionale

2014-02-27

Cu ocazia sesiunii plenare de la Strasbourg din data de 27 februarie Parlamentul European a adoptat un raport prin care se are în vedere și protecția minorităților naționale.


Conform eurodeputatului UDMR, Csaba Sógor, raportul reprezintă un punct istoric în istoria UE pentru că prin acesta pe de o parte se solicită Comisiei Europene elaborarea unui cadru normativ în domeniul protecției minorităților iar pe de altă parte statelor membre li se cere luarea de măsuri pentru promovarea egalității efective.

Raportul eurodeputatului belgian Louis Michel intitulat Despre drepturile fundamentale în Uniunea Europeană a fost dezbătut în ziua de marți, 26 februarie, și adoptat în ziua următoare. Raportul recunoaște că membri comunităților naționale minoritare din Europa întâmpină dificultăți în viața lor de zi de zi și că propriile lor state îi tratează ca cetățeni de rangul doi.

”În sfârșit, acest raport are în vedere problema pe care am insistat pe tot parcursul activității mele din Parlamentul European, respectiv faptul că în domeniul minorităților naționale tradiționale, grupurilor lingvistice regionale și regiunilor autonome este nevoie de un sistem de protecție cuprinzător la nivelul UE”, a declarat Csaba Sógor în cursul dezbaterii. Politicianul UDMR a subliniat că membrii comunității maghiare din România deja știu foarte bine că protecția minorităților naționale poate fi asigurată doar prin  măsuri legale, lingvistice, culturale și sociale concrete.

Conform lui Sógor numărul membrilor comunităților minoritare autohtone, tradiționale, naționale și lingvistice depășește 10% din populația totală a UE. ”În măsura în care Comisia elaborează un cadru normativ se poate depăși situația în care doar statele candidate pot fi trase la răspundere pentru asigurarea protecției minorităților naționale, nu și statele membre”, a arătat acesta.

Conform eurodeputatului, prin adoptarea acestui raport Parlamentul European nu face altceva decât sarcina sa stabilită în tratate: reprezintă interesele cetățenilor europeni  și transmite un semnal important celor care până acum simțeau că Uniunea Europeană nu este capabilă să dea un răspuns la problemele lor.