UE va reglementa statisticile demografice din Europa

2013-11-21

În data de 20 noiembrie la Strasbourg a fost semnat textul regulamentului privind statisticile demografice europene.


Cu ocazia evenimentului festiv, din partea Parlamentului European documentul a fost parafat de președintele Martin Schultz, iar din partea Consiliului Uniunii Europene de ministrul lituanian pentru afaceri europene, Vytautas Leškevičius. La ceremonia de semnare a luat parte și Pervenche Berès, președinta Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (Franța, P&S) și, în calitate de raportor, Csaba Sógor, eurodeputat din partea UDMR.

Textul regulamentului a fost finalizat în primă lectură în urma unor serii de consultări interinstituționale tripartite, în ciuda faptului că reprezentanții mai multor state membre au fost îngrijorați de posibilele consecințe politice ale acestuia, pentru că pe termen lung acesta ar fi putut avea consecințe ireversibile asupra dezvoltării unor state membre și viața economică și politică a acestora.

Csaba Sógor, raportorul responsabil pentru document, a subliniat că textul inițial al Comisiei Europene a devenit acceptabil în urma introducerii amendamentelor PE. În privința noii metodologii a statisticilor demografice se va realiza și un studiu de fezabilitate finanțat din fonduri europene. Posibilele consecințe politice vor fi evaluate din cinci în cinci ani.