Expoziţie la Bruxelles din operele Coloniei de artă din Baia Mare

2013-11-13

Prin sprijinul eurodeputatului UDMR Csaba  Sógor, marți, 12 noiembrie, la Institutul Balassi din Bruxelles în cadrul unei serii de evenimente festive a fost deschisă o expoziție din operele școlii de artă de la Baia Mare.


După cuvintele de deschidere ale lui Tamás Iván Kovács, și ale lui Csaba Sógor, gazda serii, și introducerea în temă, realizată de istoricul de artă Jenő Murádin operele de artă au fost prezentate de co-proprietarul acestora, János Böhm. Ulterior, prin participarea istoricilor de artă Jenő Murádin din Cluj Napoca, Árpád Kovács din Odorheiu Secuiesc, Emese Pápai din Győr, și  György Szücs din Budapesta a avut loc o masă rotundă, unde publicul a avut ocazia să se familiarizeze cu creatorii școlii de pictură de renume european și cu operele expuse.

În discursul său Csaba Sógor a spus că prin intermediul expoziției a dorit să familiarizeze publicul de la Bruxelles cu probabil cea mai renumită școală a picturii transilvănene. Atmosfera peisajelor din Transilvania și universul cromatic caracteristic sunt elementele comune în aceste creații astăzi considerate clasice, dar a căror modernitate este de asemenea evidentă.

”Aici, în inima Europei, farmecul peisajelor noastre, interioarele intime și modul caracteristic figurativ de reprezentare conferă acestor opere un aer european. Sunt convins că cetățeanul oricărui stat european le va considera familiare”, a subliniat politicianul. Deputatul maghiar din Transilvania a continuat cu o mărturisire personală: ”În sistemul în care s-a născut generația mea, pe lângă biserică, independența spirituală a fost reprezentată de operele de artă din casele noastre, similare cu picturile expuse, la fel ca muzica clasică și Radio Europa Liberă.”

Grație celor două generații ale familiei de colecționari Böhm, operele vor ajunge în curând acasă în Transilvania. Publicul din mai multe orașe din Transilvania va putea să se familiarizeze din nou cu operele selectate. ”Am fost onorat să accept patronajul prezentării pentru că ține de datoria mea de deputat să popularizez valorile comunității maghiare din Transilvania”, a spus Csaba Sógor în cuvintele sale de închidere.