Deputaţii UDMR din Parlamentul României la schimb de experienţă în regiunea Bruxelles

2013-10-17

La inițiativa europarlamentarului Csaba Sógor, în data de 15 și 16 octombrie a.c. doi reprezentanți ai UDMR din Parlamentul României, Károly Kerekes și Attila Markó s-au aflat la Bruxelles în cadrul unei scheme de schimb de experiență în domeniul practicii lingvistice din sistemul medical belgian.


Scopul programului a fost înlăturarea impedimentelor din fața inițiativei legislative a UDMR prin care se dorește asigurarea de drepturi egale în sistemul medical din România. Deși România a ratificat documentele internaționale referitoare la folosirea limbilor minoritare, punerea în practică a drepturilor lingvistice este împiedicată de lipsa voinței politice din partea majorității.

Prin organizarea schimbului de experiență se dorește sprijinirea comunității maghiare din Transilvania în punerea în practică a drepturilor lingvistice în sistemul de sănătate din România. ”În urma întâlnirilor pe care le-au avut, colegilor mei, Károly Kerekes și Attila Markó, li s-a oferit o perspectivă asupra funcționării efectiv bilingve a sistemului medical al regiunii Bruxelles, care, în mod categoric, s-a putut dezvolta doar datorită atitudinii pozitive a conducerii regiunii”, a declarat Sógor.

Deputații UDMR au putut constata că, în cazul în care este recunoscută prioritatea intereselor pacientului față de conflictele politice, atunci și eficiența și calitatea sistemului medical are de câștigat. Reprezentanții uniunii și-au exprimat speranța că prin adăugarea argumentelor simple și de bun simț ale politicii lingvistice a comunității flamande la argumentele proprii, decidenții români pot fi convinși că utilizarea limbii maghiare în serviciile medicale nu este un act îndreptat împotriva românilor ci servește exclusiv binele pacientului.