Ce a ştiut NATO despre noi?

2013-10-17

La începutul acestui an, prin intermediul sprijinului financiar al eurodeputatului UDMR Csaba Sógor, tânărul istoric János Fodor, doctorandul universității Babeș Bolyai, a avut ocazia să-și efectueze cercetările privind activitatea NATO de observare a României și a Ungariei la Bruxelles.


Numai ulterior s-a născut ideea ca concluziile proiectului de cercetare  să fie prezentate publicului interesat atât la Bruxelles, în data de 16 octombrie a.c, cât și la Târgu Mureș, în data de 18 octombrie. În calitate de îndrumător, Csaba Zoltán Novák a acceptat să participe și el la cele două evenimente.

În cadrul prezentării s-a analizat situația economică, politică și militară a Ungariei și României socialiste în baza documentelor NATO. Din documentele epocii foarte multe materiale au devenit deja accesibile, având în vedere că au fost desecretizate documente până în anul 1979. Numărul documentelor accesibile va crește în viitor, a declarat János Fodor, care a și depus deja o solicitare pentru studierea unui nou set de documente ce acoperă o perioadă până la mijlocul anilor 80. Conform strategiei de publicare a informațiilor NATO, în unele cazuri multe documente sunt accesibile online (de exemplu documentele SHAPE, în cazul Ungariei documentele legate de revoluția din 1956, iar în cazul Poloniei evenimentele din 1980-1981 etc.)   

Mulțumindu-i și profesorului universitar Csaba Zoltán Novák pentru contribuția sa, Sógor a declarat că a fost bucuros să-l ajute pe tânărul istoric și să vadă rezultatele cercetărilor, adăugând: ”este important să ne cunoaștem trecutul pentru că doar învățând din acesta putem să ne plănuim mai bine viitorul”.

Studiul tânărului istoric va fi în curând accesibil și de pe pagina web a deputatului maghiar din Transilvania.