Mai multă securitate socială pentru cetăţenii vulnerabili

2013-12-05

Partidul Popular European l-a desemnat pe Csaba Sógor să reprezinte punctul de vedere al partidului cu privire la raportul ”Securitate socială pentru toți” al lui Vilija Blinkeviute (Letonia, S&D), ce a fost votat în unanimitate în cadrul ședinței din 5 decembrie a Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale.


Raportul de proprie inițiativă răspunde unei lipse, având în vedere că sistemele tradiționale de protecție socială din Europa servesc protecția angajaților, însă prevederile acestora sunt dificil de aplicat în cazul persoanelor care desfășoară activități independente.

”Protecția socială reprezintă baza modelului social european. Cu toate că există o rezoluție adoptată de Parlamentul European în 2010 ce garantează accesul la protecția socială de bază pentru toți angajații din Europa, în multe state membre putem observa o restrângere a acestor drepturi, ceea ce afectează negativ lucrătorii independenți, care deja sunt din ce în ce mai marginalizați din cauza crizei economice”, a spus eurodeputatul maghiar din Transilvania. Acesta a rezumat esența demersului ca fiind garantarea pentru câți mai mulți cetățeni europeni accesul la serviciile sociale de bază pentru toate grupurile vulnerabile, fie că sunt lucrători independenți, șomeri, persoane cu handicap sau pensionari.

Obiectivul documentului aprobat de comisia de specialitate a PE este să promoveze incluziunea socială și echitatea. Cu toate că domeniul ține de competența statelor membre, pentru o mai bună punere în execuție, instituția a optat pentru modelul deschis de coordonare. Esența acestuia constă în stabilirea de către Comisia Europeană a indicatorilor, după care are loc elaborarea procesului voluntar ce stă la baza cooperării. Raportul de proprie inițiativă este prevăzut să ajungă în fața plenului PE la primăvară.