Se solicită înfiinţarea unei noi direcţii generale pentru sprijinirea persoanelor cu handicap

2014-01-22

Textul declarației Parlamentului European prin care se dorește îmbunătățirea situației cetățenilor UE cu handicap prin crearea unei noi direcții independente a Comisiei Europene a fost înregistrat în această săptămână la sediul din Bruxelles a Parlamentului European. Inițiativa se bazează pe o largă cooperare politică dintre mai multe grupuri parlamentare.


Csaba Sógor, europarlamentar din partea UDMR, a fost co-autorul declarației împreună cu alți zece deputați.
Eurodeputații semnatari ai declarației scrise au făcut referire la articolul 21 și 26 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și la Convenția ONU a Drepturilor Persoanelor cu Dizabiltăți. Scopul inițiativei este să atragă atenția publică asupra situației celor peste 80 de milioane de persoane cu handicap care trăiesc pe teritoriul Uniunii Europene și să sublinieze că straturile cele mai periclitate de excluderea socială și de sărăcie trebuie și ele să beneficieze de toate măsurile luate de UE.
Sub titlul de Strategie Europeană privind persoanele cu handicap, Comisia Europeană a promis încă din 2010 crearea unui pachet legislativ privind eliminarea obstacolelor, însă acesta nu a fost realizat până în momentul de față. În plus, în cadrul CE nu există o direcție responsabilă care să se ocupe exclusiv de situația persoanelor cu handicap. În prezent, comisarii europeni se ocupă de situația persoanelor cu handicap exclusiv în relație cu portofoliul lor: László Andor în domeniul ocupării forței de muncă și a politicii sociale și Viviane Reding în domeniul drepturilor fundamentale și a justiției.
Documentul va sta la dispoziția deputaților din Paralementul European până la expirarea perioadei de trei luni de la înregistrarea acestuia, 16 aprilie a.c. În cazul în care va fi semnată de majoritatea deputaților, declarația va fi inclusă într-un proces verbal al PE după care va fi transmisă Comisiei Europene împreună cu lista semnatarilor.
Legat de declarația scrisă, Csaba Sógor a subliniat faptul că este și în interesul statelor membre să sprijine persoanele cu handicap - fie prin achiziția de instrumente sau prin crearea oportunităților de educație – pentru că astfel nu le oferă doar asistență socială ci contribuie la inserarea acestora în rândul persoanelor active de pe piața muncii.

Textul declarației scrise poate fi citit accesând linkul de mai jos:
http://www.europarl.europa.eu/plenary/hu/written-declarations.html